Петте принципа на успеха на Дона Каран

“Първата дама на американската мода”

25.11.2014

Дона е била омагьосана от модата от най-ранна възраст. Едва на 14 години, тя продава и първите си дизайнерски дрехи в малко магазинче в Сентръл Авеню. Учи в школата за дизайн „Парсънс“, а след като я завършва започва работа при Ан Клайн, където прави евтини спортни облекла. Десет години по-късно с огромната подкрепа на съпруга си Стивън Уайс тя основава фирмата „Дона Каран“ Ню Йорк, всичко останало е история.

Вижте още: Виктория Бекъм – предприемач на годината във Великобритания

Хората описват Дона Каран като енергично, дори понякога прекалено, кълбо от творчески нерви. Тя е страстна, дива, побъркана и дори малко хахо, но хората я обичат и почитат. Първата й колекцията, която е представена през 1985 г. създава съвършено нов дизайн, който променя хората, които са свикнали с облеклото на властта през осемдесетте години. Тя прави невероятната комбинация от елементи от висшата мода със спортен стил и така осигурява дрехи, които са луксозни и практични на достъпна цена. Нейните дрехи имат дискретен стил и рядко се появяват в заглавията на модните ревюта, но въпреки това са адски търсени от потребителите.

През април 2001 г. тя продава „Дона Каран Интърнашънъл“ на френската къща за луксозни стоки LVMH за около 250 милиона долара. LVMH купуват и „Габриел Студио“, фирмата която държи лиценза на DKNY и по този начин Каран получава 643 милиона долара. След като премества компанията в Италия, след пет години Каран напуска, но остава почетен председател и главен дизайнер на марката „Дона Каран“.

Петте принципа на успеха на Дона Каран

“Кралицата на Седмо авеню” за своя подход към творчеството

По време на един прием в нейното огромно ателие в сърцето на Манхатън, Дона Каран описва пред ограничена публика своя подход към творчеството, дизайна и принципите, които са й служили добре през годините.

Представяме ви петте принципа на успеха на Дора Каран, които са й помогнали в бранша

Работи там, където е потребителят – Нищо не може да замести естествената интуиция, която произлиза от това да бъдеш с хората, когато те разглеждат дрехите, пробват ги и правят сериозната стъпка – да ги купят.

Празнувай изкуството и творчеството – Те са изворът на дизайна и когато се комбинират с инстинкт и страст могат да превърнат най-шаблонния модел в нещо вдъхновяващо.

Търси празното пространство – Ярката блестяща светлина, както тя я описва, на неудовлетворените нужди на потребителя, които никога не могат да бъдат открити чрез конвенционални проучвания – трябва сам да ги намериш.

Вижте още: 10 съвета за успех от днешните най-успели жени

Използвай световните култури – Това е най-голямото й вдъхновение, да комбинира идеи от всички части на света.

Създай разлика отвън и отвътре – Тя вижда едно ново поколение съзнателни потребители, които възприемат модата не само като определяща външността им, а я усещат по-лично. Интересуват се как модата е обвързана с обществените каузи.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването