Проблеми със съня? Ето как да заспивате по-лесно

Няколко полезни метода

06.08.2014

Познатият сценарий се повтаря вечер след вечер…толкова сме изморени, а клепачите ни все едно са подпрени с клечки. И отдавна сме разбрали, че броенето на овце не помага. Лежим си в леглото, въртим се и се чудим как да накараме съзнанието си да се отпусне и най-накрая да заспи.

На какво се дължи това? Може би при всички причината е различна, но по мои наблюдения върху себе си и околните, ключов фактор за лошия сън е стресът.

Факт е, че всяка вечер през седмицата не мога да заспя преди 01:00 часа след полунощ, докато през почивните дни, когато се отпусна, се е случвало да заспивам и в 21:00 часа.

За да помогна на себе си и надявам се на някого от Вас, ще споделя няколко интересни начина, на които попаднах, да преборим стреса преди лягане.

Проблеми със съня – заспивайте по-бързо нощем с няколко лесни метода

Прогресивна мускулна релаксация – ако решите да посетите лекар, за да ви помогне с борбата срещу безсънието, вероятно ще бъдете посъветвани да взимате приспивателни. Но някои лекари, могат да ви препоръчат и нещо друго, наречено прогресивна мускулна релаксация – метод, който възниква през далечната 1920 година. Тази техника включва затягане и напрягане на всички мускулни групи, които можете и след това отпускане. С това упражнение, повторено няколко пъти, стимулираме физическата релаксация, което от своя страна влияе благоприятно за разтоварване от ежедневния стрес.

Вижте още: 24 живото-променящи въпроси

Безсмислени действия – “Добрите “сънчовци” просто си лягат, не мислят за нищо друго.”

Както вече споменах по-горе, една от най-честите причини за безсънието е стресът. Независимо на какво се дължи обаче, трябва да го държим далеч от спалнята. Дейностите, които не изискват мислене, като броене на овце или взиране в една точка, помагат да забравим за дневните тревоги и да се насладим на и без това ограниченото си време за сън.

Ще кажете, че правенето на едно и също нещо всяка вечер е скучно? Но именно в това е смисълът! По този начин всяка вечер несъзнателно ще правите безсмислени дейности и ще забравяте за всичко останало, освен за това колко много ви се спи.

Не използвайте телефона си за аларма – и аз правя това и всеки път си казвам, че ще се отуча и ще си купя старомоден будилник. Стоейки близо до леглото телефонът не ни оставя да заспим. Дали ще се сетим нещо и ще започнем да се ровичкаме или пък ще си пишем/разговаряме с някого, това все са разсейващи дейности, които ни “изяждат” съня.

Релаксиращо дишане

Проблеми със съня - релаксиращо дишане

Опитайте релаксиращо дишане

Ръка за ръка с прогресивна мускулна релаксация върви дълбокото дишане. Това е техника, която всеки може да прилага и е доказано полезна, ако се изпълнява правилно.

1. Легнете в удобна позиция

2. Бавно и последователно отпуснете всяка част от тялото

3. Започнете да вдишвате през носа

4. Задръжте дъха си за една-две секунди

Вижте още: 5 практически тактики, които ще ви помогнат да ставате рано

5. Отпуснете се и издишайте

6. Повторете 4) и 5) отново

7. Продължете толкова дълго, колкото е необходимо

Сладки сънища тази нощ!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.