Проект “проактивно доброволчество”

03.12.2013

Проект проактивно доброволчество Информирай се. Стопли сърце с усмивка.

България. 2013 година. Като част от голямото Европейско семейство, от което станахме част през 2007 година, ние търсим себе си между традициите, балканския манталитет и изискванията на така наречения икономически елит на Стария континент. Къде сме ние? Какво имаме да научим и какво можем да споделим с останалите? Безспорно, можем да се гордеем с хилядолетната си история и да вървим с високо вдигната глава, но можем ли да взаимстваме част от западно европейският начин на живот и мислене, за едно по-добро бъдеще?

Наскоро ме попитаха „ Иска ли българинът да му се помага?” Макар че, през годините на прехода, а и може би като наследство от историята, сме се научили да не разчитаме на помощ, а да се справяме с трудностите сами, аз мисля, че отговора е положителен. Тук обаче възниква друг въпрос, много по-дълбок и фундаментален – „Склонен ли е българинът да помага?”. Лично мое мнение е, че ние, българите, сме по-предразположени да получаваме помощ, отколкото да оказваме такава. Запитайте се колко от Вас биха пренебрегнали себе си и да отделят от времето си, за да стоплят едно изстрадало сърце, без да получат материална облага?

Проект проактивно доброволчествоПоказателно е, че в България доброволчеството е в зората на развитието си, докато в Западна Европа, а и не само там, то е общо прието и е основна ценност. Знаете ли например, че през 2008г. близо 62 милиона американци, или иначе казано над 25 процента от населението на САЩ, са работили на доброволчески начела над 8 милиарда часа, с обща стойност над 162 милиарда щатски долара?Друг интересен факт е, че доброволческия труд, икономически погледнато, се оценява на малко над 20 щатски долара за час. Въпреки световната стопанска криза през 2007 и 2008г. броят на доброволците в целия свят се е задържал постоянен, а в последните години дори нараства с почти един милион. Нека се запитаме „ Къде сме ние”?. Какво сме склонни да дадем от себе си, за да направим деня на човек в неравностойно положение по-добър.

Проектът “проактивно доброволчество”, организиран от Сдружение с нестопанска цел „Дамско Иновативно Ателие – ДИВА” град Варна и финансиран от НЦЕМПИ по Национална програма за младежта 2011-2015г., е насочен именно точно към този аспект, защото понякога малките жестове, породени от чисто човешките позитивни емоции могат да превърнат един мрачен ден в прекрасен.

Проект проактивно доброволчество

Идеята на проекта  е да се ангажира вниманието на младите и общността по отношение на редица въпроси и проблеми, посредством множество доброволчески иниациативи, развитие и утвърждаване на доброволчеството като ценност в гражданското общество.

Мисията на проекта е да се популяризира доброволчеството, като надграждаща дейност, да възпита в младото поколение чувство за отговорност, състрадателност и разбиране.

Една от съпътстващите дейности на проект “Проактивно доброволчество” е с цел провокиране на позитивното мислене в това забързано ежедневие. Екипът подбужда хората да споделят своите съкровени желания и мисли, и да отправят светли послания и да почувстват човешкото и топлото в себе си, да се усетят като частица от голямото “Добро”.

След изтичане на седемте месеца, през които ще се реализира проекта, пожеланията ще бъдат публикувани в „КНИЖКА НА УСМИВКИТЕ“ – електронно издание, което  ще се разпространява в Интернет пространството, посредством различни средства и канали.

Проект проактивно доброволчество

Така ползата за по-нататъшно развитие на доброволческия труд ще бъде осъзната, ще се повиши интереса към участие в доброволчески инициативи, ще се помогне на младите хора сами да развият отговорност към живота, работата и обществото, ще запознаят света със собствените си идеи.

Нека оставим настрана за момент материалното в този толкова комерсиален свят. Призоваваме Ви да споделим усмивката си  с другите, да помогнем на човек в беда, да се информираме за заобикалящата ни среда и нейните проблеми, за да обогатим собствената си ценностна система, да се почувстваме личности, и най- важното да дарим щастие.

С оглед на настоящия световен ден на доброволчеството на пети декември, запитайте се:

Вие искате ли да помогнете?

Готови ли сте да дарите част от времето и позитивните си емоции на някого друг, за да направите деня му по-добър?”

Информирайте се! Стоплете едно сърце с усмивка!

Тези т.нар. „Усмивки-писъмца” се събират в кутии, които обикалят различни обекти в град Варна – адвокатски кантори, магазини, заведения…

За повече информация можете да посетите официалната страница на проект “Проактивно доброволчество” във Facebook от този ЛИНК ->:

Заедно можем да изградим едно по-добро бъдеще за Нас и околните!

Изборът е ВАШ!

Автор: Георги Кърчев

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването