Професиите, които родителите не възприемат

Ако и Вие сте като нас, разбирате ни!

30.10.2013

И като всички прилежни деца и ние завършихме университет и с “хартиена” гордост, сме вече бакалаври. “Гордостта на мама” – възкликват! То всичко добре, ама сега накъде. Няколко месеца след завършването започваш да чуваш – “Хайде няма ли да си намериш работа”, “държавното е най-добре, поне си осигурен до живот”, “Ама то хубава работа няма, не е задължително да харесваш това, което правиш”. И след всички тези сесии на непрестанно натякване от страна на близки и познати, ти един ден си намираш работа. И всичко добре, ама как да я обясниш на родителите си, като те си нямат и на идея за какво става въпрос. И пак се почва – “Ама каква е тая измислената работа”, “С това не си добре осигурен за напред”, “Намери си нещо по-нормално”,… и мъките продължават при всеки разговор…

Ако и Вие сте като нас, разбирате ни! Ако ли не, един ден може би ще ви сполети същото. Но стига толкова теория, нека видим кои са най-трудните за разбиране професии, от старата генерация (нашето семейство).

Представяме ви 4 професии, които родителите не възприемат

1. С леко пристрастие, поставям на първо място професията програмист и всичко подобно на нея. Как да обясниш на хора, израснали във време на индустриализация и без компютри, що е то по цял ден да стоиш пред един екран и да си измисляш разни неща. Мисията невъзможна!

2. Експерт по социалните мрежи. Не че и нашите родители не следят фейсбук-а, но някак си не могат да си обяснят как е възможно да се изкарват пари от това. Някакви си хора, харесват някакви неща и какво… Едва ли биха приели избора на тази професия за рационален, въпреки опроверженията ни.

3. Редактор или още по-лошо, СЕО на онлайн медия. Не е ли то да си пуснат манипулиращите лица от екрана на телевизора, не им го хвали. Все мрънкат, че говорели глупости, а всеки ден ги слушат. И после как да ги убедиш, че интернет пространството, което е освободено от цензура (почти), е много по-надежден източник на информация.

Професиите, които родителите не възприемат

Редактор или СЕО на онлайн медия.

4. Социолог. “И какво, гледаш как се държат хората и ги изследваш. Що за глупост е това.”  Ехх тези наши родители, ще ни побъркат.

……..

Охх.. има още много подобни професии, които са трудно обясними за поколенията преди нас, но вече нямам сили. А и утре отново трябва да стана рано, за да отида на странната си работа пред екрана… Както баба ми казва – “Какво се кокориш по 10 часа в този телевизор на бюрото”. Е, бабо не мога да плета, да шия или да бъда чиновник, проспиващ живота си над един тон документации, така че ще си се взирам в “компютърния си телевизор”.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.