Първи симптоми на професионалното прегаряне

Какво да направим, ако това се случи?

19.10.2016

Ако сте забелязали, че напоследък нещо в работата ви не върви, а нервите са ви изключително обтегнати, в психиката ви може би се е появил някой от симптомите на професионалното прегаряне. Бъдете особено внимателни и не подценявайте негативните последствия, които то може да има върху психическото, както и върху физическото ви здраве. В тази статия ще се опитаме да ви представим пет от симптомите, които алармират, че нещо се случва с вас. Наблюдавате ли ги в някаква степен при вас самите или при колеги?

Пет симптоми на професионалното прегаряне

  • Ужасната умора е първият признак на проблем. Най-хубавото е, че тя е достатъчно алармираща и стряскаща, за да вземете мерки  – да намалите темпото, да вземете почивка, да отпуснете. Ако случайно не ви стигат парите за това, можете да се възползвате от бърз кредит и да си позволите една приятна ваканция с любими хора. Вземете ли навременни мерки, няма как да минете в някой от следващите етапи. Вие ще сте свеж и обновен, като репичка.
  • Ако не успеете да намалите темпото, за съжаление, следват натрапчивите идеи. Една от популярните е хипохондрията – започвате да се вманиачавате, че сте болен от различни заболявания. Започва серия от изследвания, всеки лекар ви става или враг или приятел, в зависимост от резултатите, които ви предоставят.  Не вярвате на добрите диагнози, защото все нещо ви се струва, че ви мъчи. На лошите пък съвсем не вярвате и отчаяно се борите за добра, на която също няма да повярвате. Изпадали ли сте в подобен объркан кръговрат?

Вижте още: Не се нагърбвайте с чужди проблеми

  • Случват се и едни от по-неприятните неща – влошените отношения с близки, роднини и колеги. Слънчевият симпатяга, който те познаваха, вече го няма. На неговото място живее навъсен, вечно ангажиран и сприхав мърморко, който е готов да обиди, среже или унизи всеки, който му се появи пред очите. Нали помните – люта рана заздравява, лоша дума не се забравя. Има много мъдрост в тази поговорка.
  • Следващата пукнатина ще се появи на работното място. Изведнъж всичко ще забуксува, приходите ще намалеят, най-простите задачи ще ви се струват неизпълними. Всичко, което някога е било вдъхновение, ще се превърне в мъчение. Лошо, ако вие оглавявате компанията, в която работят много ваши подчинени. Изходът е почти ясен, армия без генерал е обречена.
Първи симптоми на професионалното прегаряне

Имате нужда от почивка?

  • Ако до този момент ви е пукало, идва времето, когато не ви притеснява нищо. Не се безпокоите от спадовете в продажбите, от липсата на развитие, от напускащите колеги. За вас това е мечтаното спокойствие след толкова много тормоз в предходните месеци. Нищо, че това най-често означава край за всичко, което сте градили.

Ако  забележите у себе си някой от тези симптоми, не се поколебайте да потърсите помощ или просто да си починете, намаляйки темпото.  Пренебрегвайки съветите на приятели и колеги, вървите срещу себе си.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването