Един прост трик, който удвоява шансовете за успех

Използвайте го!

01.02.2016

Всеки от нас в някакъв етап от живота си, си поставя цели и се стреми да ги постигне. Някои хора са по-постоянни и мотивирани и успяват да стигнат до финала по-бързо и по-лесно. Други се нуждаят от постоянно „побутване“, за да вървят бавно по пътя на целите си. А повечето хора си поставят целите с мисълта „трябва да се мотивирам“. Изненадващото е, че мотивацията е точно това, от което не се нуждаете. Днес ще споделя с вас едно любопитно изследване, което разкрива защо именно мотивацията не е ключът към постигане на целите и предлага една проста стратегия, която действително работи. А коя е най-добрата част? Тази силно практическа стратегия е научно доказана, за да удвои или дори да утрои шансовете за успех. Ето какво трябва да знаете и как можете да го прилагате по отношение на живота си.

Един прост трик, който удвоява шансовете за успех – усвоете го!

Как да превърнете тренировките в навик

Да кажем, че подобно на много хора искате да усвоите навика да изпълнявате упражнения последователно и редовно. Изследователите са открили, че докато много хора са мотивирани да тренират (т.е. те имат желанието за тренировка), някои от тях се придържат към целите си и правят едно нещо много по-различно от всички останали. Ето как изследователите са открили това „едно нещо“.

В проучване, публикувано в British Journal of Health Psychology, изследователите измерват колко често хората тренират в продължение на две седмици. Изследването е започнато от случайно разпределяне на 248 възрастни в една от следните трите групи:

Група 1: Контролираната група

Хората от тази група хора са помолени да следят и да си записват колко пъти са тренирали през следващите две седмици. Преди да започнат предизвикателството били помолени да прочетат началните три параграфа от книга с несвързана тема.

Група 2: Мотивираната група

Тази група също била помолена да следи тренировките си следващите две седмици. След това всеки един човек бил помолен да прочете статия за ползите от упражненията при борба със сърдечно-съдови заболявания. Целта на това задание била да мотивират тази група да тренира по-усърдно.

Един прост трик, който удвоява шансовете за успех

Група 3: Групата с добрите намерения

Хората от тази група получили същите задания, като група номер 2. Целта била групите 2 и 3 да бъдат еднакво мотивирани. За разлика от група 2 обаче, хората от група 3 били помолени да изготвят план за това кога и къде ще тренират през следващата седмица.

„През следващата седмица ще изпълнявам най-малко 20 минути енергични упражнения на [дата/ден] в [време на деня] в [място].“

След като получили всички инструкции, трите групи били разпуснати.

„За да успееш в живота, са ти нужни две неща – непукизъм и упоритост.“ – Марк Твен

Резултатите: Мотивация срещу Намерение

Две седмици по-късно, учените били изненадани от това, което се е случило с трите групи.

– В контролираната група, 38% от участниците са се упражнявали най-малко веднъж седмично.

– В мотивираната група, 35% от участниците са се упражнявали най-малко веднъж седмично. – В групата с добрите намерения, невероятните 91% от участниците са се упражнявали най-малко веднъж седмично.

И какъв е простичкият извод? Само с написването на ясно определени ден, час и място на изпълняването на дадена цел, хората са постигнали невероятна успеваемост. Тоест ако искате да постигнете нещо, вземете лист и химикал и напишете ясно – кога и къде ще го направите. Ето какъв е простичкият трик за постигане на успех.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.