Противоречие # спор

Предотвратете превръщането на противоречието в спор

07.01.2016

Ние, хората сме така устроени, че все влизаме в противоречие един с друг. И не само хората, така е в първичния животински свят. Сблъсъците между отделните индивиди са нещо природно нормално. Ето защо не трябва да се плашите от противоречията, но това не означава, че те трябва да се превръщат в спор.

Противоречие # спор – използвайте противопоставянето, като конструктивна критика

Линкълн веднъж смъмря един млад офицер затова, че влиза в остър конфликт с негов колега. „Никой човек, решил да достигне максималното, на което е способен, не може да отделя време за лични препирни.” – казва той.  А още по-малко да си позволите да понесете последствията.

Затова отстъпвайте за нещата, за които чувствате, че не сте прави. Отстъпвайте и за малките неща макар и да имате право. А ето и няколко кратки съвета за това как да предотвратите превръщането на противоречието в спор:

1.. Радвайте се на несъгласията

Когато двама души са винаги съгласни един с друг, значи има нещо нередно в техните взаимоотношения. Приемайте всяко противоречие, като възможност да поправите бъдещи по-големи грешки и проблеми.

2.. Не се доверявайте на първото си инстинктивно впечатление

Естествената реакция при усещане за противоречие е да заемете отбранителна позиция. Но бъдете внимателни. Както се казва в една добре позната поговорка – “Три пъти мери, един път режи”.

3.. Бъдете сдържани

Не забравяйте, че всеки си има причина за яда и гнева си. Опитайте се да не съдите хората по първичните им реакции.

Противоречие # спор

Снимка: theviral.pk

4.. Търсете точките на единомислие

Изслушайте внимателно опонента си и обсъдете пресечните си точки – това, за което мислите еднакво.

5.. Бъдете искрени

Помислете добре къде грешите и си признайте. Опонентите ще изгубят интерес да спорят, понеже няма да има за какво.

6.. Отложете противопоставянето, за да имате време да обмислите нещата

Предложете на опонента си да се срещнете по-късно или на следващия ден, за да имате време, вие и другите, да обмислите добре нещата. Така всеки ще открие кое е правилното за него и как може да се достигне до някакво споразумение.

И една мъдра мисъл, като за край на тези простички съвети: “С жена ми отдавна сключихме едно споразумение и го спазваме, колкото и да сме ядосани един на друг.  Докато единият крещи, другият мълчи и слуша, защото, когато двама души крещят, няма комуникация, само шум и вредни вибрации.”, Ян Пийрс

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.