Психология на добрата форма

Какво е „състояние на поток”..?

30.08.2016

Как да подобрите тренировките си благодарение на вашата нагласа и психика?

Психология на добрата форма или така нареченото ”състояние на поток”

Според професора по психология Михкай Чиксентмихай, човек може да навлезе в така нареченото ”състояние на поток”.

Това е психологическа нагласа, която ви позволява да се концентрирате в дейността, която извършвате по такъв начин, че нищо странично да не ви влияе, разколебава и разсейва.

Благодарение на това състояние, вие можете да изпитате истинска наслада и удоволствие от вашите тренировки и да не ги приемате за досадно задължение или жертва, която трябва да се направи в името на добрата физическа форма и здравето.

Въз основа на 20 годишни изследвания, психологът установява, че човек може да извлече наслада от всяка дейност, с която се занимава. Независимо от това дали вървите, тичате, правите секс, вие можете да изпитате удоволствие и щастие, които да направят ежедневието ви особено специално.

Психология на добрата форма

„Състояние на поток“ ще ви помогне да се концентрирате по-добре

Психологът е установил, че ние сме напълно способни да постигнем „състояние на поток” и в отношенията си с близки, колеги, приятели и познати. Комуникацията и положителната нагласа към събеседника, общуването на различни теми, които са интересни и интригуващи за двете страни, разговорите за изкуство са предпоставка за постигане на пълноценно общуване, което носи не по-малка наслада от контакта с природата, спортуването или разглеждането на произведения на изкуството.

Вижте още: Размисли и страсти за щастието

Щастието е напълно постижимо, ако умеем да „превключим” съзнанието си на вълните на пълното преживяване на дадена дейност, да й се отдадем изцяло, без да мислим за нищо странично, да се слеем с това, което ни занимава в този момент и да игнорираме всичко останало. Подобно състояние е много близко до творческото съзидание или „срещането на музата”, когато искаме да претворим идеи, впечатления и вълнения и не сме в състояние да мислим за нищо друго освен за това.

Психология на щастието

Отдайте се на щастието си, без да мислите за странични неща…

Ако се опитате да мислите единствено за физическата дейност, която извършвате и да извлечете наслада от пълното отдаване на тази дейност, вие ще постигнете много по-ефективна тренировка, по-страстен и удовлетворяващ секс, по-пълноценни взаимоотношения с хората, на които държите.

Гост автор: Анелия Георгиева