Психология на продажбите

Няколко популярни стратегии за по-добри продажби...

08.05.2017

Живеем в свят, където всичко се обяснява с цифри и статистики.

Дори обикновените човешки дейности, свързани с работата и живота ни, се определят от върхове и спадове. Те се анализират от професионалисти в съответната област. Ако например се нуждаем от определени насоки, свързани с нашето ежедневие и семейни отношения, най-добре е да потърсим семейни терапевти или психолози.

Но, когато работата ни зависи от подобряване на резултатите и продажбените умения, е необходимо да се обърнем към най-добрите професионалисти в тези сфери. Тези специалисти са разработили сложна система, наречена психология на продажбите и свързаните с тях умения, които ангажират вниманието на всички, които са част от веригата производство-продажби-следпродажбено обслужване.

Какви похвати са включени в психология на продажбите

Психологията на продажбите включва похвати, част от които са заимствани от обикновената психология, за да се комбинират с маркетинговите стратегии, икономическите и бизнес трикове.

Едни от най-популярните стратегии, с чиято помощ се осъществяват повече и по-добри продажби, са свързани с подредбата, вида и начина, по който се поднася определена стока.

Психология на продажбите

Имате проблем с продажбите?

Целият вътрешен изглед, светлината, дори аромата в един магазин, влияят по един неповторим начин на потребителите. Трябва да се знае, че хората избират своите стоки, водени преди всичко от вътрешната си нагласа. Накратко казано, хората „обичат“ да харчат парите си, като нерядко те изпитват „неистова“ нужда да „вложат“ парите в нещо, дори и в най-дребния продукт.

Вижте още: Как да увеличете продажбите

Всичко това се разбира прекалено добре от професионалистите в психологията на продажбите. Сферата на търговията и маркетинга са места, които определят до голяма степен икономическия възход или стагнация на съответната държава.

Психологията е неразривна част от икономическата стратегия на всяка уважаваща себе си компания. За да се изпълнят заложените търговски планове е необходимо всички, които са част от една фирма, да са пределно мотивирани за постигането на по-добри резултати. Това се отразява както на служители и потребители, така и на  собствениците на фирмата и не на последно място – на всички, свързани с дейността на компанията.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването