Първият електрически Harley Davidson

Проект LiveWire

14.11.2014

След като автомобилните производители се надпреварват, кой ще извади по-добър автомобил с електрическо захранване, от Harley Davidson са решили, че това е моментът, в който и те трябва да прибегнат към тази тенденция. Първият електрически двигател на Harley е разположен в най-ниската част на мотоциклета. Както добре знаете от Harley изключително много държат на елегантността на мотоциклетите си и приятното в случая е, че корпусът на електрическия двигател е оформен така, че да напомня на мотоциклета, работещ с бензинов двигател от К серията.

Първият електрически Harley Davidson и проекта LiveWire

Интересното е, че от Harley наричат този проект “LiveWire”, при който компанията дава няколко мотори за тест на карачи на традиционните машини, след което събират мнения и впечатления, които да вземат предвид при проектирането на евентуалния сериен мотор с електрически двигател.

Вижте още: Porsche 911 Carrera GTS

От Harley са избрали алуминиева рама, а размерите на мотора са приблизително колкото на модела 883. Масата на новото бижу на Harley е малко над 170 кг, което е доста добре за феновете на мотоциклетите. Все още от Harley ни спестяват информация за капацитета и типа на 300-волтовата батерия, както и за самата мощност на мотора, но за момента се знае, че мотоциклетът ще предлага два режима на движение: Range Mode и Power Mode.

Harley Davidson на ток

Проект LiveWire

Както вече сами се досещате, Range Mode ще дава оптимален пробег, докато при Power Mode настройките ще са за максимална динамика. За момента прототипните машини на Harley са настроени за нуждите на сравнително кратките тестове и са с пробег от около 85-90 км. Ускорението на мотоциклета от място до 100 км/ч става за около 4 секунди, което е доста добре за електрически двигател. Максималната скорост на мотоциклета все още е неизвестна.

Вижте още: Тъмната сянка на Audi A9

За почитателите на „запазеният“ звук на моторите на Harley имаме добра новина. Моторът няма да бъде никак тих, тъй като инженерите са монтирали система от зъбни колела, която усилва гласа на електрическия мотор. Така Project LiveWire вади така автентичния звук при Harley-тата, които подлудява феновете на марката. Да не забравим да споменем и за предаването на тягата към задното колело, което отново става благодарение на традиционния Harley ремък.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването