Първият подземен парк в света

Ню Йорк Сити е първият град със зелен парк разположен под земята

12.08.2015

Скрит под земята в източната част на Ню Йорк, се намира изоставеният от 1948 година насам тролеен терминал Уилямсбърг. Въпреки, че от шест десетилетия пространството не е ползвано, то остава в сравнително добро състояние. Калдъръмите, сводестите тавани и релсовите пътища в изоставения терминал са всичко необходимо за архитекта Джеймс Рамзи, който измисля нова атрактивна атракция за жителите на Ню Йорк, а именно зелен подземен парк.

Първият подземен парк в света се намира в Ню Йорк Сити

Името на този амбициозен проект е „Lowline”, който се очаква да отвори врати през 2018 година. Сега идва и основния въпрос, който е изникнал в съзнанието на повечето от вас: как ще живеят растенията и дърветата под земята в тъмен терминал на изоставено метро? Тук идва и геният на г-н Рамзи, който е измислил къде да разположи специални стъклени прегради, които ще позволяват на естествената слънчева светлина да навлиза в тъмното пространство и да подхранва растенията. Заедно със своя партньор Дан Бараш, Рамзи смята, че когато е слънчево, паркът дори няма да има нужда от електричество, за да е светло под земята. За да докажат теорията си, иновативният екип създава пълен мащабен прототип на проекта в изоставен склад през 2012 година.

Първият подземен парк в света се казва Lowline

Снимка: http://www.thelowline.org/

„Lowline“ е в процес на разработка от 2011 година насам, след като печели значително внимание и подкрепа с успешната си кампания в „Kickstarter“. Проектът също така привлича вниманието и на актрисата и режисьор Лена Дънам, която вижда иновативния проект, като вълна на бъдещето.

Докато паркът е все още в процес на разработка, общността се обединила около инициативата. С акцент върху изграждане на партньорство в общността, „Lowline“ съдейства на училищни програми, като кани ученици от местните училища да покажат своето виждане за иновативния проект. Организаторите на инициативата са отворили и „Lowline Lab“, къде свободната общност може да се включва в културни и обществени събития, които ще покажат повече детайли около слънчевата технология.

Вижте още: Приключенски туризъм в Андите

„Lowline“ е смела и страстна идея, която ще преобрази една изоставена метро станция в модерен подземен парк с градини и оазиси, отворен за цялата общност – бъдещето започва да изглежда все по-добре.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването