Пътят към богатството

Как да тръгнем и вървим по него?

30.07.2014

Според статистика само в САЩ има повече от 8 милиона милионери, повечето от които сами са извоювали богатството си. 10-те най-богати мулти милиардери в страната на неограничените възможни, са започнали с нулев бюджет.
„Винаги тествайте предположенията си преди да инвестирате.“
80% от самостоятелно направените богаташи са предприемачи или търговци. Може би затова и 70% от американците мечтаят да стартират собствен бизнес, някой ден. Но за да започнеш да градиш нещо свое освен от начален капитал, се нуждаеш и от доста умения, които не се натрупват за ден или два.

Пътят към богатството – как да тръгнем и вървим по него

Кои са трите ключа към успешния бизнес

Ако в момента не сте вещи в никакъв бизнес, как да решите коя област е за Вас? Джим Колинс, в книгата си Пътят към величието, анализира повече от 1000 компании, за да се определи това, което прави една компания страхотна. Той открива, че идеалният бизнес е този, който има три качества. Първо, това е нещо, което имате страст за; това е продукт или услуга, която наистина харесвате и искате другите хора също да харесат. На второ място, един успешен бизнес е нещо, в което има потенциал да бъде най-доброто във вашия район. Вие не може да бъде най-добрият, когато започнете, но има потенциал да бъдете ако продължавате да се подобрявате. Третото ключово качество е да се предлага нещо, което е настина полезно. За да разберете къде сте най-добри насочете усилията си към нещо, което наистина ви харесва да правите. Трябва да сте супер запалени по идеята, за да може да накарате и другите да я харесат.

Пътят към богатството - принципи

Ключовете към успешния бизнес

Вижте още: Поставете си цели и ги преследвайте

Четири стратегически маркетинг принципа:

  1. Специализация – трябва да се специализирате към определени клиенти или пазарна площ. Трябва да ви е ясно точно коя е вашата област на специализация.
  2. Диференциация – заглавието на книгата „Разграничете се или умрете“ (Differentiate or Die) е съвсем вярно. За да бъде успешен бизнесът, трябва да имате конкурентно предимство, с площ от превъзходство. Вашето конкурентно предимство трябва да бъде нещо, което клиентът иска, негова нужда, ценност, за която е готов да плати.
  3. Сегментиране – това е процесът на идентифициране на идеалните клиенти, които ще оценят най-добре продукта или услугата.
  4. Концентрация – това изисква да концентрирате всичките си търговски, маркетинг и бизнес усилия относно свързването и продажбата на точно тези клиенти, които могат да имат най-голяма полза от конкретния продукт или услуга.

Вижте още: Как да спазим плана си към целта + съвети и упражнения

Ключът към успех по пътя на богатството е нещо много просто – добавяне на стойност. Няма значение в коя област ще стартирате бизнеса си, важното е винаги да добавяте по нещо. Колкото повече стойност добавяте, толкова повече ползи ще виждате под формата на приходи.

Ако правилно сте таргетирали клиентите си и им предлагате продукт/услуга с желаното от тях качество, те ще са готови да плащат, за да го получат.

Пътят към богатството винаги е и винаги е бил, собствените ни способности да стартираме и развиваме успешен бизнес.

„За щастие, ако можеш да караш кола, можеш да се научиш и как да бъдеш успешен предприемач.“, Браян Трейси

Поставете си цели и ги преследвайте

Малка част от материала на Браян Трейси “Пътят към богатството” (Way to wealth).

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.