Япония днес – младежката мода

19.01.2014

Япония днес – младежката мода Не всички са имали щастието да посетят Япония, но много от вас знаят, че местната младеж обича да създава един неповторим стил в обличането. И тук няма да обърнем внимание на традиционното кимоно или костюмите в офиса, а на удивително разнообразната модна субкултура.

 

МАЛКО ИСТОРИЯ
Колкото и странно да е, всичко е започнало с малко враждебност. Европейците на тези острови в началото не я харесвали, но с времето отношението се променило. Минали войни, сключили се примирия и сега рафтовете на магазините са пълни с дънки, шорти,тениски,якета. По радио и тв предавания пуснали песни на известни западни групи. Началото било сложено, но преминало в нещо неочаквано. Един век тук царял принципа „ваби – саби”, проповядващ сдържаност и смиреност в поведението и облеклото. Сега на мода е силната емоционалност. И за много неща младите хора били прави, защо да не се преобърнат нещата и да се покажат други аксесоари за влюбените, изпитващи силни чувства? Да не говорим за това, че голяма част от младежта е осъдена от обществото за това, че е загубила всякакво чувство за мярка.

Япония днес – младежката мода

За да разберем всички тънкости на уличната японска мода, трябва да се разходим в един от кварталите на Токио – Сибуя. Тук младежите често се събират, за да прекарат време заедно и да обменят идеи. Западните тенденции в стила първоначално се отразили върху момичетата. През 90 –те години на миналия век известен станал т.н. стил „Гяру” от англ. Girl – момиче. В този стил за предпочитане са дрехи от известни марки(брандове), черпели се идеи от западни модни списания и реклами. Обличащите се така били критикувани за своята прекомерна привързаност към западните ценности. Цветът на косите в този стил рядко бил естествен (обикновено черен), момичетата предпочитали да са блондинки. Нерядко може да се намерят и двойки, които се обличат еднакво и това изглежда стилно. „Гяру” е движение, което просто отразява модните тенденции, но понякога младежите от тази субкултура го правят прекалено ревностно.

Много се обличат и в подобен на този стил т.н. „гангуро” – думата може да се преведе, като „черно лице”. Дрехите и грима са съществени характеристики, но тук особено внимание се обръща на тена на лицето, който трябва да бъде със златист блясък. За да се подчертае трябва да се обезцвети косата в сребрист или пепеляво сив оттенък. В гардероба задължително трябва да присъстват и къси поли.

гангуро

Важно място в японската модна субкултура заема „Лолита”. В основата и стои Викторианската епоха, готиката и рококо. Тук модно е рокля със средна дължина, допълнена от блузка, обувки на висока платформа, шапка или украшения за косата. Това прилича на романтичен образ. Такива момичета често се сравняват с кукли, въпреки че имат мрачно изражение.

С това списъкът не свършва. Има и други квартали на Токио, където се събират екстремни колоездачи, металисти, пънкари и много други, които искат да се откроят в обществото. Такива, които не изразяват толкова силно своите емоции. Така че нещата просто остават интимна тайна.

Гост автор: Станка Ненкова

Етикети:

За автора

Списание VIP