Работен гняв – как да се справим

„Стаи на гнева“

10.01.2018

Според швейцарската лекарка и изследовател на смъртта, Елизабет Кюлбър-Рос трябва да сме в състояние да приемем последствията от всяко свое действие, дума или мисъл.

Но когато сме обзети от афект, това не е толкова лесно.

Какво да правим, ако изневиделица ни обземе гняв на работното място?

Интернет изобилства с клипчета на разярени работещи хора, които крещят един срещу друг или се замерват със случайно попаднали им предмети.

Разбира се, проблемите не се решават с чупене на компютъра или сритване на най-близкостоящия служител.

Според Луиз Хей, спонтанните пристъпи на гняв могат да бъдат овладени, ако приложим следната техника. Заставаме срещу огледалото и се опитваме да изразим това, което чувстваме на образа, който виждаме отсреща, тоест към самите себе си.

Трудно е да се ядосваме задълго на самите себе си, а и собственият ни образ в огледалото едва ли предизвика такъв гняв, яд и омраза, какъвто изпитваме, когато сме ядосани на някого, така че тази техника бързо ще охлади нервите ни.

Работен гняв - как да се справим с проблема

Не трябва да си го изкарваме на колегите!

Физическият израз на гнева също може да ни даде възможност да се отървем от него. Крещенето в шумоизолирана стая помага и това е установено с редица експерименти. Много офиси вече имат подобни „стаи на гнева“, които се използват по предназначение от служителите.

Интересна е техниката, предложена от Елизабет Кюлбър-Рос, която се занимава с провеждане на практически упражнения за овладяване на гнева.

Техниката се нарича екстернализация. Според нея, винаги, когато усетите, че гневът прелива във вас, можете да започнете да налагате стар телефонен указател с… парче гумен маркуч.

За по-миролюбивите разгневени служители препоръчваме просто да използват техниката на малките късове хартия. Винаги, когато нервите ви са опънати, можете да накъсвате на малки парченца непотребни документи.

Идеята е да използвате ръцете си, вместо мозъка – по този начин моментално пренасочвате съзнанието си към различна дейност и различни емоции, което действа успокояващо.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването