Планинският комплекс Рейвън Рок

Алтернативна оперативна база за правителството на САЩ

18.04.2015

Известен също като „Подземният Пентагон“ или просто като Зона R, комплексът Рейвън Рок представлява комуникационен център, построен в планината, поддържащ десетки системи и осигуряващ информационни технологични услуги за редица институции (между които Националното командване, Съвета на началник-щабовете и други агенции в Министерството на отбраната).

Рейвън Рок е едно от 100-те места, които никога няма да посетите

Местоположение: Пенсилвания, САЩ

Възможност за достъп: Операциите са секретни: алтернативен обединен комуникационен център.

Първоначално Рейвън Рок е построен с намерението да служи, като алтернативна оперативна база за правителството в случай на военен конфликт. След като заплахата от страна на Съветския съюз се засилва в края на 40-те години, е взето решение базата да се изгради сред естествена защита, предоставена от Рейвън Рок – формиран от диорит, една от най-твърдите познати разновидности на гранит. Комплексът е разположен на няколко километра от Камп Дейвид, отвъд щатската граница в Мериленд. Все пак Рейвън Рок дълго време се намира под юрисдикцията на Камп Албърт Ричи в Мериленд.

Строителството в Рейвън Рок започва през 1951 г., по време на президентството на Хари С. Труман, и три години по-късно съоръжението влиза в действие. Смята се, че комплексът, изкопан в скалата на 200 метра под върха, заема 65 000 квадратни метра площ и побира над 3000 души. Според някои източници базата се състои от пет основни сгради. Стаите са оборудвани с компютри, а базара разполага и с огромен резервоар и площадка за хеликоптер.

На повърхността зоната е заобиколена с гора от комуникационни антени, кули и сателитни чинии. Смята се, че към комплекса водят поне пет входа, които са постоянно под охрана от военната полиция на Рейвън Рок.

Планинският комплекс Рейвън Рок

Тунелите в Рейвън Рок

Въпреки всичко, Рейвън Рок е продукт на своето време. Много от технологичните му характеристики скоро се превръщат в отживелица, а слуховете за съществуването му се разпространява бързо, което определено си е проблем за една „секретна база“. В края на 70-те се разработват планове за модернизация на базата, но те са изоставени още преди края на десетилетието.

През 80-те години възходът на Михаил Горбачов сред политическите среди в СССР се оказва още по-вреден за перспективите пред комплекса. С разпада на Съветския съюз и края на Студената война в началото на 90-те, изглежда че Рейвън Рок е достигнал края на полезния си живот.

Но настъпва още един неочакван обрат – терористичните атаки през 11 септември 2001 година. Това е първата директна атака срещу правителството на страната, при която Пентагонът, сърцето на отбраната на САЩ е ударен от един от отвлечените самолети. Изведнъж светът за САЩ изглежда доста по-несигурен, отколкото ден преди това, и нуждата от алтернативна оперативна база в случай на бъдещ удар по Вашингтон, изглежда по-важна от всякога. Поне за известен период от време бъдещето на Рейвън Рок е гарантирано.

Вижте още: Центърът за извънредни операции Маунт Уедър

Днес повечето от дейностите в базата са строго засекретени. Достъпът е контролиран и конфиденциалността е задължителна за всички служители и посетители. Забранено е да се снима, картографира или скицира базата без предварително разрешение. Мобилните телефони и други модерни комуникационни средства са строго забранени.

За една вече не толкова секретна база потайността в Рейвън Рок си остава високо ценена и никой не може да бъде съвсем сигурен какво се случва вътре в планината. Можем само да се надяваме, че тя никога няма да бъде използвана за оперативна база на американското правителство.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването