Разликите между заети и продуктивни хора

А вие от кои сте?

22.06.2015

Ако само за няколко минути поспрете в края на една средно натоварена улица и се вгледате в хората, ще се изумите колко уверени изглеждат в крачките си те. Всеки върви по своя път концентрирано и забързано, но всъщност накъде отиват всички тези хора?

Все бързаме за някъде, времето все не ни стига и винаги имаме какво още да желаем от живота си. Но продуктивни ли сме всъщност или сме толкова заети, че не можем да свършим нищо както трябва.

Разликите между заети и продуктивни хора – проверете сами дали сте просто заети или използвате времето си ефективно

1. Заетите хора искат да изглеждат, като че те имат мисия. Продуктивните хора имат мисия в живота си и я следват.

Заетите хора действат уверено в своите малки крачки, само за да прикрият неувереността си относно своето предназначение в живота.

Продуктивните хора позволяват на другите да видят съмнението в техните стъпки, защото са наясно къде отиват и какво искат да постигнат.

2. Заетите хора имат много приоритети. Продуктивните хора имат няколко приоритета.

Животът е въпрос на приоритети. Ако имате 3 приоритета, имате приоритети. Ако имате 25 приоритета, имате тотална бъркотия.

3. Заетите хора казват „да“ бързо. Продуктивните хора казват „да“ бавно.

Ако не казвате „не“, животът ви ще се превърне в едно море от чужди приоритети. Определете ценностите си, пазете ги и не позволявайте маловажни неща и приоритети на други хора, да ръководят живота ви.

Вижте още: 10 знака показващи, че сте добри ученици

4. Заетите хора се фокусират върху действия. Продуктивните хора се фокусират върху по-голяма яснота, преди действието.

За да се концентрирате върху най-важните дейности, трябва да си изясните всички подробности свързани с тях. Не разпилявайте времето си на хиляди секунди, подарени на задачи, които в крайна сметка не изпълнявате нито с желание, нито с печалба.

Разликите между заети и продуктивни хора

Снимка: pixabay

5. Заетите хора говорят за това как те ще се променят. Продуктивните хора правят тези промени.

Прекарайте по-малко време в мислене и говорене за това как ще се промените и отделете няколко минути да направите първата крачка към тази промяна. Обикновено тези, които най-много говорят колко много искат да променят живота си, никога не го правят. А това е жалко, много жалко.

6. Заетите хора са обсебени от мултитаскинга. Продуктивните хора се фокусират върху отделни задачи.

Продуктивните хора знаят що е то „фокусиране“. А заетите се лутат измежду многото задачи, без да могат да се прицелят в най-ефективните.

Знаете ли за техниката за управление на времето Помодоро? Ако не, нека ви я разясня с няколко думи и пример. Това е много ефективен метод, който изглежда лесен за изпълнение, но всъщност е доста труден. За да го тествате, първо трябва да изберете задача, която трябва да завършите, например пишете блог пост. Сложете таймер – 20 минути. През това време не трябва да се разсейвате по никакъв начин (да не си проверявате имейла, да не си гледате телефона,..). Ако успеете да изпълнявате техниката поне с 3 ежедневни задачи, значи сте успели да станете по-продуктивни!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.