Размисли и страсти за щастието

Министерство на щастието в Бутан

26.07.2016

Всеки от нас иска да бъде щастлив, независимо от това дали го показва. Стремежът към щастие е вътрешна необходимост, която невинаги можем да осъзнаем и дефинираме ясно. Често в опит да се предпазим от нараняване или подигравки, маскираме този напълно човешки порив с амбициите си и желанието да надскочим себе си и своите конкуренти.

Влагаме неимоверни усилия в постигането на цели, които в последствие не ни правят нито доволни, нито ни носят никакво удовлетворение.

Размисли и страсти за щастие

Неслучайно успели и доказали таланта си личности изразяват своите мисли за щастието ясно и точно, акцентирайки на това, че нито славата, нито парите могат да ни донесат душевен мир и чувство на щастие.

Една така мисъл, под формата на риторичен въпрос изразява краля на рок енд рола Елвис Пресли:

„Можеш да имаш всичко, но ако не си щастлив, какво имаш всъщност?”

Подобна е идеята на един от новите клипове на Бионсе “Pretty Hurts” , който ни кара да се замислим за цената на красотата и повърхностния и самоцелен стремеж към успех.

Голяма част от философите твърдят, че щастието е непостижимо. Психолозите смятат, че непрекъснатия стремеж към него също може да бъде причина за стрес и неудовлетвореност от живота.

В противовес на безброй многото разсъждения по темата, в държава като Бутан щастието е толкова важно, че се е превърнало в държавна политика. Това е единствената страна, в която има Министерство на щастието.

Размисли и страсти за щастието

Трябва да покажем на децата си пътя към щастието…

Ще завършим импресията си на тема щастие с думите на Лиончоен Тинли, първият премиер на Бутан думи, които трябва да си повтаряме по-често:

 „Трябва да помогнем на нашите деца да разберат, че това, което трябва да искаме от живота … е щастие.„

Ако това послание бъде отправяно по-често към подрастващите, идеята за по-добър живот и стремеж към духовни ценности ще ограничи насилието и цинизма, които преобладават  в съвременните модерни общества.

Гост автор: Анелия Георгиева

Етикети:

За автора

Списание VIP