Разрушете захарните си навици

28.10.2015

Какви ли не добри и лоши навици си изграждаме през годините – ранно ставане или не, пушене, прекалено харчене и така нататък. Но може би най-трудният за преодоляване лош навик на голям процент от хората е похапването на захар под всякакви форми.

Какво казват учените по въпроса?

“Знаем, че захарта е “лоша за вас”, но знаете ли, че тя може да ви повлияе физически и психически, дори повече от това просто да напълнеете малко? Вашият чревен баланс може да бъде напълно повреден от яденето на твърде много захар, оставяйки ви податливи на автоимунни проблеми и хронични чревни заболявания, като болестта на Крон, IBS, улцерозен колит, цьолиакия и разбира се, диабет.”, казват от lifehack.org.

Разрушете захарните си навици, за да запазите здравето си

От малки сме свикнали да чуваме колко вредна е захарта, но така и повечето не успяваме да контролираме този биологичен порив към сладките неща. Разрушаването на тези захарни навици е трудна задача, но не и невъзможна.

До голяма степен вина за пристрастеността на хората към тези продукти имат културата и обществото. Има захар в почти всеки пакетирани хранителни стоки и е трудно винаги да следите етикетите преди да хапнете нещо на крак или да закупите за вкъщи. Разбира се най-добре е да сготвите с продукти, чийто състав и произход познавате, но това не винаги е възможно. Но веднъж свикнали да подбирате внимателно храната си, навиците ви ще се променят тотално.

Ето и какво ще се подобри, когато преодолеете захарната зависимост

1.. Най-трудно е началото

Като “захарен наркоман” вероятно сте се озовали в състояние на спешност, когато “нуждата” от парче торта ви подтиква към греха, като ви предлага примамливо щастливо чувство в стомаха. Да но това усещане за наслада ще премине след втората хапка, когато отново ще се обвинявате, че се посегнали към изкушението. Ако съумеете да откажете парче шоколад 3 пъти, значи сте успели да се пречупите поне на 60%!

2.. Вкусовите рецептори се обострят, когато “сладките неща” вече не са фактор

Захарта и цигарите са силни опиати, които оказват влияние и на рецепторите. Пушачите не могат да вкусят храната така, както непушачите. Същото важи и за захарните наркомани.

Разрушете захарните си навици

pixabay

3.. По-малко захар = подобрена памет

Има все повече доказателства, както е посочено и в статия на UCLA Newsroo, които посочват, че високото съдържание на захар е свързано с проблеми с паметта, дори Алцхаймер.

Яденето на много захар може да доведе и до дългосрочно увреждане на центровете на паметта.

Вижте още: Вкусни плодове и зеленчуци с минимум калории

4.. Ще се чувствате по-добре във всекидневието си

Захарта може да повлияе на умствената яснота, като ви кара да се чувствате “мъгливо” или хронично уморени, защото тялото ви постоянно работи извънредно, за да се балансира. Когато премахнете фруктозата от дневното си меню, задвижвате завесата и вашите усещания и способности стават по-ясни и по-добре очертани.

Е, как мислите, дали си заслужава да се откажете от захарта?

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.