Рециклиращите програми на големите брандове

Колко ли възможности се крият пред всеки един човек, да сътвори нещо красиво и неповторимо – именно от отпадъци?

16.04.2013

Проблемът със замърсяването на околната среда става все по-глобален, а последиците от него не спират да ни застигат. От дълги години се предприемат мерки, но очевидно те не са достатъчни. Ето няколко добри практики от света, които показват не само как хората НЕ изхвърлят боклука си по улицата, а правят красиви неща от отпадъци,  дори изкарват пари от това. Вижте как!

Вижте някои от рециклиращите програми на големите брандове

Дизайнерите на „Mercedes за Северна Америка са създали автомобила Recy, който може да се рециклира напълно. Той е произведен от дърво, сплави, стъкло и гума. Цялата кола може да бъде върната обратно в природата, когато изтече нейния живот. Проектът е част от автомобилното изложение в Лос Анджелис (LA Auto Show), където редица автомобилни производители, като Audi, Acura, Honda, Mini и Hummer, се съревновават в разработката на най-добрия автомобил с минимално негативно влияние върху околната среда.

“Be the Change you want  to see in the World”

Mercedes Recy

Рециклирането на автомобилите, достигнали края на своя експлоатационен живот, също допринася за опазването на околната среда. Излезлите от употреба автомобили предлагат ценни суровини и помагат за опазването на природните ресурси. Около 75% от един автомобил Mercedes-Benz представлява стомана, която може да бъде рециклирана на 100%.

За да бъдат вторичните материали използвани по-ефективно, Mercedes-Benz е разработил своя собствена система за управление на процеса на рециклиране (MeRSy). MeRSy систематично създава база данни за старите части, произведени след 1993 година, включително въздушни възглавници, амортисьори, акумулатори, гуми и джанти, дори автомобилни течности.

„NIKE” създаде истински моден хит с колекция спортни екипи, произведени от рециклирани пластмасови бутилки. Тези екипи са носени от играчите на световното футболно  първенство, провело се в ЮАР през 2010 година. Фланелките са най-екологично чистите екипи в историята на футбола. Nike събира бутилки от депа в Япония и Тайван, етикетите се отлепват, бутилките се измиват, нарязват и стопяват, за да се произведе от тях нов материал, от който впоследствие се произвежда синтетичната материя за фланелките.

Nike с екологични спортни екипи

Колекция спортни екипи, произведени от рециклирани пластмасови бутилки

По този начин се пести суров материал и се намалява консумацията на електроенергия с до 30 % в сравнение с  производството на чист полиестер. Били са нужни около 8 рециклирани пластмасови  бутилки за всяка фланелка. Или казано по друг начин: От Nike са оползотворили около 13 млн.  пластмасови бутилки или около 254 000 кг полиестер. Това количество би било  достатъчно да се покрият терените на 29 футболни игрища, а ако се наредят  бутилките в редица, тя ще бъде дълга 3000 км, което е повече от цялата брегова линия на Южна Африка. Невероятно, нали?!

Все повече дизайнери се насочват към еко материалите при изработка на своите колекции, компаниите все повече популяризират тази култура и правят съпричастни все повече хора.

Apple пък стартираха във Великобритания своя кампания за рециклиране. Целта е притежателите на iPhone, iPad, iPod, Mac или PC, да имат възможност да се отърват от остарялата техника и да го правят именно чрез “Рециклиращата програма” на Apple. Ако технологията има някаква стойност, то притежателят й ще получи заслуженото възнаграждение. Ако ли не – отново ще може да я даде за рециклиране в програмата.

Колко ли възможности се крият пред всеки един човек, да сътвори нещо красиво и неповторимо – именно от отпадъци!? Оставете креативността да говори вместо Вас и разберете!!!

Гост автор: Ивелина Петрова

Клип: Ивелина Петрова, Елица Радомирска