Революцията на бионичния сутиен

14.12.2014

Австралийски учени работят върху първия бионичен сутиен в света, който стяга и регулира на база движението на гърдите.

Този иновативен модел е в процес на разработка вече повече от 15 години и представлява изцяло нова концепция, която допълва познатото предназначение на сутиена. За първи път през този месец се пуска прототип на разработката.

Революцията на бионичния сутиен

Много жени не носят правилния размер сутиен. Всъщност голяма част от сутиените на пазара не предоставят подходяща подкрепа и опора за гърдите, особено при по-голямо движение. На теория именно това ще подобри бионичния сутиен.

Идеята идва от професор Джули Стийл, директор на Breast Research Australia (BRA), базиран в университета Wollongong, Австралия. Изследванията на учените са в посока предотвратяване на последствията причинени от носенето на неподходящ сутиен (болки в гърба, увреждане на нервите на раменете, изтръпване на пръстите,…).

“За съжаление най-добре поддържащите спортни сутиени са склонни да бъдат най-неудобни за носене,” казва Стийл в изявление. “Чрез изследвания е установено, че 85% от жените носят сутиени, които не поддържат гърдите правилно. “

Умният сутиен използва мека, интелигентна материя, която изпраща сигнали към влакната. От там, малки парчета/части от сутиена се настройват, като се разширяват или свиват, все едно са мускули. Това означава, че ако една жена се отпусне, седи си спокойно на дивана например, сутиенът ще си седи в едно положение, но ако тя тичаше през летище, за да хване самолет, той ще открие движението и ще се регулира за да осигури по-голяма подкрепа, пишат в The New York Post.

Революцията на бионичния сутиен

Снимка: cnn

За направата на сутиена се използва и 3D печат, за да “се съберат структурните единици”, съдържащи нови сензорни технологии.

Работата по бионичния сутиен е много напреднала, но той далече не е готов напълно.

“Въпреки, че сме постигнали значителен напредък, все още имаме много работа преди сутиенът да бъде пуснат в продажба.”, казва Стийл. “Въпреки това, когато приключим, Bionic Bra ще преобрази дизайна на сутиените.”

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.