Рилският Манастир

Пътепис

06.11.2015

Трудно e да се пише за Рилския манастир. Каквото и описание да се направи, голяма част от магията на това място ще остане неразкрита. Това не е обикновен православен храм. Той е най-големият, най-хубавият и най-мистичният манастир в страната. Казвайки това, трябва да споделя, че не съм голям фен на религията. Вярвам в християнския бог, но също така съм посещавал мюсюлмански джамии, католически катедрали, будистки храмове и еврейски синагоги.

Рилският Манастир – най-големият и мистичен манастир в България

Затова, когато казвам, че Рилският манастир си заслужава да бъде посетен, аз го препоръчвам като културен и исторически паметник, не само като религиозно място.

Представете си, че току-що сте кацнали на летище София, което официално се казва „Враждебна” (много „приятелски” звучащо име, наистина). След около час и половина шофиране на юг, ще сте в Рила планина, наближавайки вратите на манастира. Той е заграден с масивни крепостни каменни стени. Въпреки тези защитни мерки, манастирът е бил няколко пъти опожаряван през вековете. Сега ще се концентрираме над цифрата 5 (пет). Не само, защото аз съм роден на пети май /05.05/, но основно, защото тази цифра се среща на много места и в много варианти в Рилския манастир.

Първо да започнем с формата на манастира, която е пентаграм. Символът на пентаграма датира от преди 8000 години преди новото летоброене, като за пръв път се среща във Вавилон и Древен Египет.

Много популярно тълкуване на този символ е асоциацията с хармонията и баланса. Това интерпретиране идва от формата, която е съставена от центъра на петолъчна звезда.

Рилският Манастир

Рилският Манастир и хармонията на баланса

Същата форма има и Пентагона – най-голямата постройка в света и най-добре охраняваната сграда в Америка. В Скандинавия и митологията на викингите думата е производна форма на Труд – богинята майка на Тор. Ако бях малко по-изкушен от символизма, както Дан Браун, бих акцентирал също върху женското начало, гледайки формата на пентаграмата и произхода й. В Средновековието този символ се е трансформирал като един от знаците на Сатаната и е бил преследван от Ватикана и Инквизицията.

В китайската култура цифрата пет е добре известна и позната, като сбор на петте елемента – Злато, Дърво, Вода, Огън и Земя. Тези символи са разглеждани като основите на света. Китайците имат пет велики императора, пет свещени планини, пет вкуса (сладко, горчиво, кисело, тръпчиво и солено),  отворена ръка с пет пръста нагоре означава мир. Произношението на цифрата пет Wu (Уу) е подобно на думата Аз – Wo (Уо), като във философски аспект тази близост може да се свърже с Аз-концепцията на човешката същност.

Пентаграмът не е често срещан символ в Християнството. Най-популярната интерпретация е символът на Исус с четиримата апостоли – Матей, Марко, Лука и Йоан. Като политически символ само две държави ползват пентаграма в знамената си – Мароко и Етиопия.

Вижте още: Великолепната Флоренция

Да влезем в големия двор на манастира и погледнем сградите. Вътрешната част включва няколко постройки, всяка от които е на пет етажа. Всички те са боядисани в черно-бяло. Като бях дете, в съзнанието ми манастирът приличаше на стадо черно-бели зебри.

Рилският Манастир е най-митичния православен храм в България

Рилски манастир

В двора има 5 (пет) църкви. Казах ви, че тази цифра ще се среща често и може да бъде намерена навсякъде в манастира.

Централната църква се казва „Рождество Богородично”. Хрельо Драговол е построил тази църква в идеалния център на манастирския комплекс. Тя е църква от атонски тип, с пет купола на покрива. Иконите и стенописите са записани като част от българското културно наследство. Точно до църквата е Хрельовата кула с малък параклис на върха.

Втората църква е „Въведение Богородично”. Намира се в южната част на манастира и е имала предназначение на гробница и костница. Тленните останки на някои от известните монаси на манастира се съхраняват там и до днес.

Третата църква е „Успение на Св. Иван Рилски”. Тя е разположена в източната част на манастира и се предполага, че е била мястото, където е първоначално погребан светецът.

Последните две църкви са по-малки от останалите. „Свети Лука” е бил построен като параклис и е имал това изконно предназначение. В него се е съхранявал златен иконостас, който сега се пази в Националния исторически музей. Към тази църква е иззидана и допълнителна стая, където е било килийното училище на Неофит Рилски.

Църквата „Покров на Св. Богородица” е също на метри от „Свети Лука”. Част от туристите лесно могат да я пропуснат, защото тя е мъничка и не толкова атрактивна отвън. Стенописите в нея са на почти двеста години. Това е важно да се спомене, защото манастирът на няколко пъти (поне четири) е бил опожаряван до основи, поради което голяма част от ценните книги и артефакти са били изгорени, унищожени или откраднати.

Вижте още: Уикенд във Виена

Днес в централната църква не са разрешени снимки, но навсякъде другаде в манастира туристите могат да се снимат свободно. Има хотелска част, където може да се пренощува. Туристите плащат на управата на манастира и ползват стаи, ако искат да се почувстват като монасите от миналото. Не съм сигурен дали в стаите има кабелна телевизия, интернет и други екстри.

Говорейки за хотели, има няколко подобни в околността. Те са реновирани, с ресторанти и паркинги към тях. Наблизо има и няколко вили и бунгала, които се отдават под наем.

Най-митичния манастир в България

В двора на Рилския манастир

Когато бях студент по българска филология, имахме практически курс по старобългарски език в манастира. Целият курс влязохме вътре в едно помещение, което ни беше специално отключено от стар монах и представляваше малка стаичка към манастирската библиотека. Там видях истинско съкровище с очите си! Книги от XIV век лежаха на масите пред мен и инах възможността да ги отворя и чета от тях. За да направиш нещо подобно се изисква специалното разрешение на игумена на манастира, но като студенти, а и благодарение на авторитета на професорката ни, ние имахме тази привилегия, без излишните бюрократични формалности.

Всъщност, лично за мен книгите са по-ценни и по-интересни от иконите и стенописите в манастира. Мисля си, че книгите са едно от великите постижения на нашата цивилизация и това е причината, дори днес, в ерата на модерните технологии, да продължаваме да четем хартиени книги, не само такива в e-books формати.

Пътешествието до Рилския манастир продължава с посещение на пещерата на Св. Иван Рилски, където той е живял, далеч от суетата на обществото. Тази пещера е едно от любимите ми места в България. Странно е, как същото място, където светецът е избягал от цивилизацията, днес е туристическа забележителност с хиляди туристи годишно.

Пещерата е на около три километра по пътя нагоре след манастира. Последните петстотин метра са по горска пътека, която може да бъде хлъзгава и опасна при дъжд или сняг.

Забележителности около Рилския Манастир

Пещерата Св. Иван Рилски

Ако пренебрегнем тези опасности, пътеката си заслужава усилията да се изкатери човек по нея. Добре е за здравето малко физически упражнения в гората, на чист въздух и на това пълно с енергия място в Рила.

Ето, вече сме пред входа на пещерата. Тя представлява голямо парче скала, може би десетина метра висока, където влизате и се прекръствате пред малка икона на Св. Иван Рилски. След това туристите се качват по-малка стълба към изхода на пещерата. Легендата гласи, че греховете ви ще бъдат изкупени, ако се проврете през изхода на пещерата, представляващ процеп към гората. Няма друг изход. Човек трябва да изпълзи напред или да се върне към входа. Дупката на изхода не е много голяма, така че трябва да внимавате при преминаването, да не си ударите главата в камъка.

Ако успешно сте преминали и излезли навън, друго интересно местенце, е точно пред вас. На около петдесет метра от пещерата, е стената на желанията, където можете да напишете своето желание на хартия и да го мушнете в дупка в скалата. Последният път, като ходих там, скалата беше пълна със стотици желания.

Можете да поседнете на малките пейки и да си починете сред този планински рай.

Гост автор: Димитър Владиков, автор на пътеписи, разкази, статии и романи

Етикети:

За автора

Списание VIP