Най-малкият робот – Муха в света

Роботът може да се движи по предварително зададена траектория на полета

14.05.2013

Учени от Харвардския университет са създали летящ робот, който може да стои на върха на пръстите ни. Вдъхновен от биологията на една муха, роботът е в състояние да изпълнява пъргави движения на насекомо. Изследователи от Харвардския университет по инженерство и приложни науки работят десетилетие, за да развият робот с размерите на стотинка. Поради своята прецизна навигация, учените се надяват, че робо-мухата би могла да бъде използвана в операции по търсене и спасяване.

Учени изобретиха най-малкият робот – Муха в света

Роботът може да се движи по предварително зададена траектория на полета. „Това е, което аз се опитвам да направя, буквално, през последните 12 години“, казва Робърт Ууд, професор в Харвардския университет по инженерство и приложни науки (SEAS) и ръководител на екипа. С две думи, тя е предприела повече от десет години разработка, защото „размерът има значение.“ Тялото на робота се измерва само на 2 сантиметра (0.8 инча) по дължина и тежи 80 милиграма, така че, дори при малки промени във въздушния поток, може да загуби баланс. Плоски слоеве на въглеродни лазерно-изрязани влакна, окачени заедно с вградени пластмаси, са сгънати в триизмерни рамки.

Най-малкият в света робот – Муха

Робот-муха с размерите на стотинка

Сега, когато имаме тази уникална платформа, има десетки тестове, които започват да се правят, включително и по-агресивни маневри за контрол и кацане„, казва Ууд.

Мухата има супер бързи електронни мускули за криле, което му придава гъвкавост при извършването на маневри. Тънките крила бият 120 пъти в секунда. Това става благодарение на пиезоелектричен материал, който се деформира, когато електрически ток се прилага към него. Използва тежестта на собственото си тегло, за да се придвижва напред, а крилото е леко сгънато навътре, с което намаля съпротивлението. Правилното подравняване на тези слоеве създава структура, аналогична на насекомите, които те свиват и отпускат, за да пляскат с криле.

Вижте още: Пет изобретения, разтърсили света из основи

Настоящият модел на робо-мухата е вързан в малък външен източник на захранване, но д-р Ма казва, че следващата стъпка ще бъде да минимизира другите части, които ще бъдат необходими, за да се създаде „напълно безжичен летящ робот„. „Това ще продължи още няколко години, преди пълното интегриране да стане възможно„, каза той. До тогава, този изследователски проект продължава да бъде много завладяваща работа, поради своето сходство с естествените насекоми. Това е демонстрация за това колко далеч човешката изобретателност достига, за да се имитират естествени системи.

Подобно на изтребители, летящите насекоми, по своята същност, са нестабилни. Насекомите имат нервна система, за да се справят с това, а робо-мухите имат компютри.

В същото време, обаче, д-р Ууд казва, че има много изследвания, с които трябва да се заемат, с цел подобряване на летящите способности на новите си роботи и начина, по който са направени. И в крайна сметка, като истински насекоми, те ще трябва да летят на открито. Бръмчене около уютна лаборатория е едно нещо, но справяне с дъжд, поривите на вятъра и дори хищници, е нещо съвсем различно.

Крайната цел на проекта е роботизираните насекоми самостоятелно да се държат като рояк. Тези рояци могат да се използват за селскостопански операции: опрашване, търсене и спасяване, както и други подобни проекти.

Етикети:

За автора

Христина Розова

Здравейте, казвам се Христина и съм редактор в Списание VIP. Обичам да комуникирам, да се запознавам с различни хора и да обменям ценна информация, която намирам за полезна. Работата в списанието ми носи не само наслада, но и нови знания всеки ден. Пиша статии за красота, иновации, филми, музика и като цяло развлекателната секция. Вярвам, че една добра идея може да се развие без пари, дотолкова, доколкото срещнеш хора, които я разбират и подкрепят. Изключително ми е приятно да работя в млад и амбициозен екип, който е изпълнен с креативност и идеи и се надявам да растем с всеки изминал ден. Пожелавам на всички да не спират да мечтаят и да правят всичко по силите си, за да постигнат целите си, защото именно в това се крие смисълът на живота.