Робството да следваме нечии стереотипи

Трябва ли да е така?

04.12.2017

Живеейки в общество, което приема само това, което е прието за правилно, трудно можем да изразим себе си. В случай, че ни се иска да направим нещо различно, от това което е прието, знаем, че ще имаме пречки по пътя си.

Защо повечето от нас следваме нечии стереотипи?

Трябва ли да е така?

Трябва ли да се страхуваме или притесняваме, че ни се иска нещо различно, нещо ново…? Навярно няма нищо лошо в това да сме малко по-различни от останалите и да имаме малко по-различно мислене по определени теми. Но понякога идва тази граница, която ни се иска да прескочим, и ако го направим, дали ще бъде добре за нас самите? Ще има ли от какво да се страхуваме? Ще има ли последствия, от които можем да се боим? Може би е така… Когато искаме нещо различно от приетото, винаги знаем, че трябва да внимаваме, ако се решим на крачката да изразим своето различно мнение или действие. Понякога е хубаво, когато се придържаме към приетите стереотипи и не се противим. Но винаги ли трябва да правим това, което е прието? А, ако сме способни на много повече и на много по-добри дела, прекрачвайки неписаната “граница”? Дали бихме могли да променим нещата… Навярно не. За съжаление най-вероятно ще останем нечути или неразбрани и опитвайки се да променим нещо в по-добра посока, но това не е “правилния начин” за обществото, нашето желание няма да подлежи на обсъждане.

Но понякога има и случаи, в които хора искат да променят тези стереотипи в по-лош аспект и въпреки това, те биват чувани и тогава ние сме тези, които може би ще пострадат накрая.

Робството да следваме нечии стереотипи

Защо следваме чужди стереотипи?

Мисленето на хората

Всеки един от нас има различно мислене и оттам следва, че вижда нещата по съвсем различен начин от човека до него. Поради тази причина доста често хората навлизат в конфликти и не винаги се стига до консенсус.

Въпреки различията на хората, винаги може да се намери “златната среда” и да се постигне един добър краен резултат от правилно взети решения.

Етикети:

За автора

Теодора Тенев

Казвам се Теодора Тенев, на 27 години. Завършила съм специалност ,,Маркетинг” в Русенския университет ,,Ангел Кънчев”. Обичам да чета и пиша и това са едни от любимите ми занимания, които ме правят истински щастлива. Освен да пиша статии, до момента съм написала и книга, която се казва ,,Игрите на съдбата”. Искам да се развивам в насока, която да може да ми позволи да пиша за неща, които ме вълнуват и искам да се докосна до хората чрез текстовете, които пиша.