Ролята на маркетинга в бизнеса

Защо толкова много хора не успяват да стартират собствен бизнес

01.10.2015

Защо някои хора успяват да изградят успешна кариера в дадена компания, успяват да станат експерти в нещо, но не успяват да стартират успешен собствен бизнес?

Много от хората са се провалили по една или друга причина, точно заради тази психология на маркетинга, за която ще стане дума в тази статия.

Едно от най-важните неща, които трябва да знаете е, че успехът в бизнеса е много различен от успеха в работата, което означава, че ако сте перфектни в работата си, то това не е гаранция, че ще успеете да реализирате успешен бизнес. Защо това е така, ще разберете в следващите редове…

Защо е толкова важна ролята на маркетинга в бизнеса

Едноаот масовите грешки, които правят хората е да пренасят начина си на мислене от работното си място в бизнеса, а това не е правилно, защото на работното си място сте мислили само, като изпълнители. Някой друг ви е казвал какво да правите и как да го правите, докато при собствения бизнес не е точно така. Там вие делегирате и казвате какво е нужно да се направи. Вие сами търсите клиенти и сами налагате бранда си в обществото. Там мисленето ви трябва да е изцяло на предприемач. Трябва да имате инстинкт, като на хищник, за да може да оцелеете в бързо развиващия се свят.

Вижте още: Изградете първокласна търговска марка

Успехът в бизнеса е свързан с проактивното намиране на клиенти, защото без клиенти няма как да оцелеете, дори да имате страхотен продукт или услуга. Ако разчитате само на продукта си, без да търсите клиенти, то резултатът няма да е много благоприятен за вас. Когато стартирате бизнес трябва да имате една, единствена цел – да търсите клиенти в 75-80% от времето си.

Повечето хора не успяват да създадат бизнес или когато го стартират не могат да го развият. Това се получава, защото повечето хора не знаят как точно да търсят нови клиенти. За тях е трудно да убедят хора, които не познават, че продуктът или услугата им е страхотна и си заслужава вниманието. Без комуникативни качества няма как да развиете бизнеса си успешно. Повечето бизнеси умират, а основателите им губят пари, време и енергия, заради липсата на клиенти.

Ролята на маркетинга в бизнеса

Силен маркетинг = добри продажби = успешен бизнес

Проблем номер едно за всички фалиращи компании е, че нямат достатъчно клиенти. Вие като предприемач, в началото трябва да се фокусирате изцяло и само върху това да привличате нови клиенти, а от тук следва, че трябва да имате перфектно маркетинг мислене и нагласа.

За тези от вас, които не са сигурни какво точно е маркетингът:

Маркетингът е предварителна продажба, чрез която изграждате доверие в потенциалните си клиенти и правите момента на продажбата много по-бърз и ефикасен.

Имате ли силен маркетинг, то бизнесът ви ще се развива, и ще расте на горе. Гръбнакът на бизнеса ви е маркетингът и привличането на нови клиенти. Без клиенти няма как да имате успешен бизнес. Не знаете ли как да привличате клиенти, няма да имате стабилен бизнес.

В началото трябва да използвате всичко способи на маркетинга, докато привлечете и се запознавате с клиентите си. След известен период на опознаване и изграждане на доверие, те сами ще идват при вас. Именно затова маркетингът и продажбите са сърцето на вашия бизнес.

Силата на маркетинга в бизнеса

Използвайте всички способи на маркетинга

Ако сте готови да направите вашата идея да достигне до колкото се може повече хора, да продавате повече и да сбъднете вашите мечти, то готовността да направите всичко необходимо е ключов фактор за успеха в бизнеса. Ще трябва да се научите как да излизате от зоната си на комфорт и да се сблъскате с вашите страхове. Защото тези страхове в един момент ще се превърнат във вашите най-верни приятели. Преодолеете ли ги веднъж, в последствие те започват да работят за вас. Колкото по-силен маркетинг имате, толкова по-успешен ще е бизнесът ви.

Вижте още: Как да превърнете идеите си в реалност?

В момента, в който решите да ставате предприемач, вие ще спрете да се занимавате с оперативната работа и няма да има кой да ви казва какво да правите. Напротив, вие ще сте човекът с важните решение и екипът ви ще разчита само и единствено на вас. Затова едно от най-важните неща, които всеки предприемач трябва да направи в началото е да се отдаде на маркетинга и да го превърне в умение, което владее изключително добре, защото маркетингът е решението за продажби, а продажбите поддържат бизнеса ви жив. Той е свързан изцяло с успеха на вашия бизнес и с финансовото ви положение в бъдеще.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването