Ръководство за UX Design

Или как да въздействаме на потребителите...

06.05.2014

UX Design или иначе казано потребителско изживяване е много сложна наука, която не се изучава почти никъде. Нейна главна цел е да научи производителите да създават потребителско очакване в клиентите си. Ще се опитам да ви дам дефиниция по-възможно най-лесния начин с пример. Представете си, че виждате кутията на новия Samsung S5. Лъскава, стилна и красива. Вече във Вас се заражда потребителското очакване, че вътре се крие нещо наистина прекрасно. След отварянето на кутията, ако очакванията ви се сбъднат, това означава, че производителите са си свършили работата и са създали у вас едно добро потребителско изживяване. Може да наречем UX (user experience) – процес на създаване на потребителско очакване в клиентите, и след това управляване на това очакване.

Какво е UX Design и как да въздействаме на потребителите?

Ще разделим тази статия на няколко части за максимално улесняване и възприемане на информацията, тъй като е адски много. Първата статия от ръководството за UX Design ще посветим на Lean UX.

Lean UX има мисията да спаси вашите идеи, от това да се превръщат в отпадъци.

Lean UX има за цел да минимизира максимално всички процеси, през които минавате, в процеса на даден продукт. Купищата документи, които не са видели бял свят и тоновете дизайн, който остава абсолютно непотребни след провала на проекта, още преди да е започнал.

Основни принципи и процеси на Lean UX

Принципите на Lean UX имат за цел да накарат вашия екип да гледа в една и съща посока.

В основите на всеки един успешен проект стои екипът. Той трябва да е малък, функционален и да е отдаден на поставените му задачи.

Lean UX има за цел да ви накара да мислите как да увеличите продажбите си с 5%, или как да накарате потребителя да премине от безплатна към платена версия на вашето API, а не как да променяте дизайна на сайта си.

Какво е UX Design и как да въздействаме на потребителите?

Колелото на UX дизайна

Вашите действия винаги трябва да са подчинени на бизнес процеса, който трябва да решите. Винаги се поставяйте на мястото на клиента и си задавайте въпроси свързани с продукта/услугата, която предлагате.

Вижте още: 11 Основни принципа при UI/UX дизайна

– Защо бих купил това?
– Какво по-различно е от останалите?
– За какво ще го използвам?

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването