С 300 км/ч по пътя

01.01.2015

Влак. Замисляли ли сте се какъв е коренът на тази дума? Същият, какъвто в глагола „влача се” и в думата „влечуго”. Като кажеш „влак” и веднага се сещаш за нещо бавно, мръсно и неприятно. От кога не сте се возили на влак? Аз в България не съм се качвал на това превозно средство сигурно повече от десетина години. В Испания се возих на renfe-то преди няколко години и в Шанхай на Mag-lev през 2012-а.

С 300 км/ч по пътя

С 300 км/ч по пътя

Димитър Владиков в скоростния влак

Сега обаче искам да ви разкажа за новите влакове в Китай. Не говорим за специалната линия на магнитна възглавница, а за супер скоростните (high speed) G-train, които „летят” из цял Китай със скорост между 250 и 350 км/ч. Това е най-бързият, удобен и модерен начин за придвижване в страната. Нищо общо с думичката, с която започнах тази статия. Вижте как звучи само: джи-трейн, малко като G-Unit – лейбъла на 50 сент. Чисти, удобни, бързи – това са „влаковете-куршуми” (bullet trains) в Китай. Местата във вагоните са като в самолет. Въобще цялостното усещане, когато се возиш в такъв влак е, като че си в самолет по пътя. Още с влизането в жп гарата има проверка на документи и металотърсач, като на летищата. Багажът също се проверява щателно за оръжия и метали.  Чакалните са идентични като тези на летищата, а потеглянето на влака те оставя с усещането, все едно излита самолет. Местата са точно посочени и никога не става блъсканица за сядане, както в редовните K-влакове в КНР. В скоростните влакове не се пуши и не може да се зареждат телефони или компютри. Цените са съвсем поносими, например за маршрута Zhuji – Shanghai, който е около 200 км, цената на билета е 25 лв и се стига за 45 мин. С по-бавния D-train, който се движи „само” с 200 км/ч, се пътува 2 ч. и цената е 15 лв.

С 300 км/ч по пътя

Само за сравнение – маршрутката 29 от Овча купел до Плиска (разстояние 15 км) пристига за 50 минути. Дори не искам да правя сравнение с влака София – Левски като време и комфорт. Билети могат да се закупят дори от вендинг автомати, но чужденците задължително показват паспортите си на служителите от жп гарата.

С 300 км/ч по пътя

Влаковете са обозначени с надписа CRH – China Railway High-speed. (G е за 高鉄) – гао-тие. Технологиите на машините могат да бъдат различни, в зависимост от маршрутуте и дължината на линиите. Основно се използват канадските производители на изстребители „Бомбардиър”, японските „Кавазаки”, немските „Сименс” и европейските „Алстом”.

Още по-бързо – през 2015 г е предвидена редовна линия между най-населения град в страната и най-туристическия такъв, а именно: Шанхай – Ханджоу с маг-лев (430 км/ч), която взима разстоянието от 100 км за…. 15 мин.
Гост автор: Димитър Владиков, автор на пътеписи, разкази, статии и романи
Снимки: Димитър Владиков

Етикети:

За автора

Списание VIP