С пастата до тук!

12.10.2013

С пастата до тук!

Пастата е едно от най-често присъстващите ястия в менюто на един обикновен, стандартен гражданин в днешно време.  Много хора ядат тестени изделия ежедневно, а пастата е едно от най- често срещаната бърза храна в различна форма. Спагети, макарони, талиатели, фусили и т.н. Ето няколко причини защо трябва да се избегне яденето на паста и да го замените с нещо друго.

За разлика от други въглехидратни храни, в тази има най-малко хранителни вещества полени за вашия организъм.

Общо въглехидрати – 79гр;

Диетични влакна- 3,2 грама;

Захар- 2,9 грама;

Протеин- 12гр;

Витамин А- 0%;

Витамин C- 0%;

Калций -2%;

Витамин B6- 5%,

Витамин B12- 0%

Самата паста дори не е толкова вкусна като самостоятелно ястие, защото нека си го признаем, това е тесто. Когато свикнете да ядете паста всеки ден, ще Ви се стори доста трудно нейната заманя, но помислете за здравословните ползи от цялата работа. Освен, че ще отслабнете по-лесно, ще контролирате нивото на кръвната захар в организма си.

С пастата до тук!

Повечето италиански ястия, като фетучини Алфредо, спагети и лазаня, включват огромно количество паста. Избягването на тестени изделия, не означава, че трябва да забравите за любимите си италиански кухня. Използвайте въображението си  да  замените пастата с други полезни зърнени култури. Може да замените обикновената пшенична паста с ръжена или пълнозърнеста. Друг вариант за вашата лазаня например е да замените корите с резени патладжани. Ако ви се яде навън, избягвайте тестените ястия в менюто и изберете скара или салата, риба или пиле сервирано със зеленчуци.
Защо пълнозърнестaта паста е здравословна?

С пастата до тук!

Когато ядете пълнозърнести макаронени изделия, те се обработват по начин, който позволява големи ползи за здравето Ви. Това прави пълнозърнестите макаронени изделия  по-съществен хранителен избор, който не само ви зарежда, но ви осигурява протеини, въглехидрати, желязо и витамин B. Всички пълнозърнести тестени изделия ще бъдат малко по-скъпи и няма да издържат толкова дълго, колкото пшеничните им роднини, но си заслужава да ги употребявате.

Спагети с доматен сос са си чисти въглехидрати. Хапвайки няколко хапки, тялото Ви мигновено преобразува тези прости въглехидрати в глюкоза. Големият приток на кръвна захар води до еднакво високо ниво на инсулин и ако вашите гликогенови запаси са пълни или ако сте инсулиново резистентни ги  изпращат директно към мастните клетки, причиняващи ниска кръвна захар и сигнализират мозъка да поеме повече храна и да се чувствате гладни.

Въпреки масивното складиране на мазнини го има и при слабите  хората и те могат да бъдат устойчиви на инсулин. Те обикновено са супер активни или имат много бърз метаболизъм, но високите нива на въглехидрати през годините, ще повредят на инсулиновите рецептори в органите по същия начин както затлъстяването.

За ваше добро заменете пастата с нещо полезно и вкусно за вас, което ще ви засити, но по здравословен начин.

Автор: Христина Розова

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването