Интервю с треньорите от салса клуб “Амигос”

Едни от първите преподаватели по кизомба в България!

17.09.2017

Днес ще се срещнем с Иво и Силвия Стойчеви. Това са двама души, които изпитват огромна любов към музиката и по-конкретно към латиноамериканските танци. Иво и Силвия са основатели на салса клуб “Амигос” в град Русе и набират популярност с всеки изминал ден.

Представяме ви треньорите от салса клуб “Амигос” – Иво и Силвия Стойчеви

Здравейте, семейство Стойчеви или с други думи “амигоси”! Много се радвам, че приехте нашата покана и че ще споделите малко повече за вас и страстта си към танците.

Интервю с треньорите от салса клуб "Амигос"

Силвия и Иво от салса клуб “Амигос”

1. Кои са всъщност Иво и Силвия?

Иво: Ние сме едно обикновено семейство. Аз съм от Русе, а Силвия е от София. Преди 24 години се запознахме, когато Силвия бе последна година в русенски университет. След една година сключихме брак. Аз живях и работих известно време в Италия. След като се върнах за известно време имахме ресторант. След това работих десет години на границата. След това отново се върнах към частния бизнес, докато един ден не открихме салсата и всичко се промени. За Силвия през повечето време беше важно да се грижи за дома и нашата прекрасна дъщеря. Трудно е да говориш за себе си, а и всъщност не е толкова важно, тъй като всички хора сме минали през добро и лошо и винаги сме съумявали да оцелеем, да се съхраним и да продължим напред.

2. Разкажете ни как започна всичко с танците?

Силвия: Танцуваме от края на 2006 година в първия създаден клуб по салса в Русе, който за съжаление не просъществува дълго. Завладени от ритъма на латино музиката, ние не престанахме да търсим възможности да продължим да танцуваме, обикаляйки различни събития – както в България, така и в чужбина.

3. Откога се занимавате професионално с това ваше призвание?

Иво: Създаването на клуба води началото си от група ентусиасти от 10-12 човека, които в края на 2008 година ни дадоха увереността, че можем да създадем свой собствен клуб и място, където да се учим и забавляваме. Името на клуба ни само говори за хората, които са част от него. Ние сме Амигос – приятели, обединени от желанието да танцуват.

В нашата школа преподаваме четири стила салса – бачата, кизомба, семба и ча-ча. Всички тези стилове са социални, което означава, че могат да се танцуват от всички хора, стига те да имат желание да се научат и да положат малко усилие затова.

Ние сме едни от първите преподаватели по кизомба в България и имаме голяма заслуга за нейното популяризиране.

4. Разкажете ни малко повече относно тази ваша страст към танците?

Иво: И двамата винаги сме харесвали танците. Аз като малък съм минал през доста различни стилове. Като започнем от брейк до модерен балет. Силвия е танцувала народни танци. Така че те винаги са били част от нашия живот като хоби.

5. Участвали ли сте в национални или международни конкурси до момента?

Силвия: Участваме във всички фестивали за салса, които се провеждат в България. Разбира се, ходили сме и на много фестивали в чужбина. На тях сме канени да провеждаме уроци, както и да участваме в шоу програмите им.

Самите ние организирахме два такива фестивала в Русе през 2014 и 2015 година, които според хората от салса общността бяха на едно много високо ниво.

Интервю с треньорите от салса клуб "Амигос"

Силвия и Иво от “Амигос”

6. Имали ли сте възможността да имате професионални взаимоотношения със световноизвестни танцьори?

Иво: Разбира се, на тези фестивали ние сме имали възможността да се запознаем и учим от едни от най-добрите танцьори и хореографи в света. С някои от тях поддържаме лични контакти и сме приятели.

7. Научихте ли нещо от тях?

Иво: Във всеки един от стиловете, които преподаваме, винаги сме се учили от най-добрите и сме опитвали да създаваме свой собствен стил. Ако искаш да успееш в това, което правиш не трябва да спираш да се самоусъвършенстваш и да си в крак с всичко ново. Но в същото време трябва да бъдеш себе си, а не просто един от многото имитатори.

8. Бихте ли заменили танците с някакво друго начинание и защо?

Силвия: Не бихме заменили танците за нищо друго. Те са нашият начин на живот. Няма нищо по-хубаво от това да даваш нещо положително на хората и то да ги кара да се чувстват добре… това са танците.

9. Какво ви предстои оттук нататък?

Иво: На 15.09.2017 ни предстои “Бяло парти” на клуба за символичното закриване на лятото, а след това два фестивала през октомври месец. През декември месец ще се състои “Коледно парти” и посрещаме новата година, за да продължим напред.

Благодаря ви за отделеното време и до нови срещи!

Силвия и Иво: Благодарим за вниманието!

Етикети:

За автора

Теодора Тенев

Казвам се Теодора Тенев, на 27 години. Завършила съм специалност ,,Маркетинг" в Русенския университет ,,Ангел Кънчев". Обичам да чета и пиша и това са едни от любимите ми занимания, които ме правят истински щастлива. Освен да пиша статии, до момента съм написала и книга, която се казва ,,Игрите на съдбата". Искам да се развивам в насока, която да може да ми позволи да пиша за неща, които ме вълнуват и искам да се докосна до хората чрез текстовете, които пиша.