Самоуправляващите коли са вече факт!

Без волан. Без педали. Само две копчета и дисплей...

03.06.2014

Как ви звучи само – кола без волан, спирачен педал и преден дисплей? Абсурдно, нали? А какво ще кажете за кола само с бутон за стартиране, бутон за изключване и визия на автомобил, все едно излязъл от GTA ? Още по абсурдно. Цялата тази невероятна ситуация, драги приятели е, че живеем в 21 век и всички тези изброени по-горе абсурдни неща са вече факт!

Представяме ви самоуправляващите коли на гиганта Google

Инженерите и великите мислители на Google работят по проекта за кола без шофьор от години насам, но едва преди няколко дни показаха как би изглеждал този невероятен автомобил. Като изключим функционалностите и това, че автомобилът ще се кара „сам“, дизайна не е хич добър. Прилича на автомобил, който по-скоро би бил добре възприет във виртуалните градове на компютърната игра – GTA. Даже сега като го погледнах пак ми прилича повече на кола, излязла от анимационния филм – Cars. Май така се казваше?

Та стига вече за приликите и разликите на Google колата. Да поговорим малко и за вътрешността на автомобила. Той е двуместен и както вече споменахме разполага с два бутона: за включване и изключване на двигателя. Важно е да отбележим, че този автомобил е по-скоро градски заради максималната му скорост от 40 км/ч, както и малкото пространство за багаж. Колата не разполага с педали и километраж. Единственото табло, което ще видите е дисплея, който ви показва къде точно ви води колата. Яко или не оставяме на вас да прецените.

Вижте още: Google – Talking Shoes

Определено може да  адмирираме инженерите на калифорнийския гигант, защото са свършили доста трудна работа. Изработката на софтуер, който да управлява колата, сензорите за движение, които индикират кога да ускорява и намаля, както и борбата с мъртвия ъгъл определено са неща, които не всяка технологична компания може да се похвали, че е направила. Да не забравяме и за безброй случки, които трябва да се предвидят по време на движението на автомобила. Например минаващия моторист или пресичащата лелка. Според инженерите от Google колата вижда в радиус от „две футболни игрища“ във всички посоки, което определено е доста впечатляващо. От технологичния гигант планират да пуснат около 100 бройки от първите прототипи на самоуправляващия се автомобил.

Явно от Google са решили да правят революция не само в технологичния свят, но и в транспорта, а това определено е истинска еволюция!

Самоуправляващите коли на Google

Google прави истинска революция в транспортния бизнес със своите самоуправляващи се автомобили

Чудите се кой би си взел такава кола? Определено пияните шофьори ще са доста щастливи. Най-после ще могат да пият и да се забавляват, колкото си искат, а ламариненият им приятел ще ги отведе невредими вкъщи. Също така тази кола ще е доста полезна и за възрастните хора, които ще могат да се придвижват лесно с нея.

От Google искат да премахнат бремето наречено „шофиране“. Е тук вече не съм съгласен. Аз като млад човек обожавам да шофирам, а кой би отказал да покара Aventador по пътищата на Монте Карло, по дяволите?

Преди всичко това да стане реалност, от Google трябва да помислят как ще решат и законовите изисквания, но като знаем колко иновативни са в компанията, едва ли това ще се окаже пречка за тях.

Сега, след като разбрахте за идеята за самоуправляваща се кола, какво мислите по въпроса драги читатели? Не ни ли завладяват машините? Не се ли машинизираме с всеки изминал ден?

Какво ще стане ако колата полудее и загуби управление. Та ние нямаме педали и волан, за да овладеем ситуацията. Може би колата ще е полезна за някои  аспекти от живота, но аз лично оставам скептично настроен за реализирането на такъв тип идея. Поне засега…

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването