Саркастичните хора са по-интелигентни

Мит или реалност?

09.09.2015

Оскар Уайлд е казал – „Сарказмът е най-висшата форма на интелигентност“. Други пък често наричат тази черта –  „най-ниската форма на остроумие.“ И докато някои хора се плашат от сарказма, определяйки го като недружелюбен, най-новите изследвания показват, че сарказмът между приятели всъщност не създава презрение. В действителност, дори може да засили искреността в отношенията. И така, как можем да обясним връзката между сарказмът и интелигентността? А какво ще кажете за сарказъм и творчество?

Саркастичните хора са по-интелигентни, доказват скорошни проучвания.

Най-важното нещо е да запомните, че сарказмът не винаги означава проява на явна грубост, като злобен коментар. Сарказмът може да послужи за много полезни цели, като подобряване на настроението в напрегната стая или разкривайки честни настроения, които другите са се страхували да кажат на глас.

Харвард и Колумбийския университет казват, че сарказмът ни приближава към намирането на нашата вътрешна креативност и интелигентност. Ето защо:

1.. Саркастичните хора трябва да мислят повече

Когато трябва да отговорите на забележка, която някой прави, не-саркастичният отговор е доста по-прост от саркастичния. Саркастичният отговор изисква използването на допълнителен слой на мислене в рамките на същия период от време.

Саркастичните хора са по-интелигентни

Снимка: rebloggy.com

2.. Саркастичните хора виждат повече възможности

Сарказмът позволява на ума да се разширява. Изследователите са установили една много интересна корелация между творчеството и сарказмът.  Изследвания от Харвард и Колумбия заключават, че хората които дават саркастични коментари са били в състояние да изпълняват до 3 пъти по-добре задачи за творчество. Дори самото излагане на саркастично влияние е показало забележителни резултати –  75% от тези, които са изложени на саркастично съдържание са измисли сложни творчески задачи, в сравнение с едва 25% от тези, които са изложени на нормално съдържание.

Вижте още: 7 знака, че сте тотално стресирани

3..  Саркастичните хора мислят абстрактно

Ако се чудите дали сарказмът наистина има някаква практическа полза, констатациите сочат, че това действително е така. Но какво наистина свързва сарказмът и интелигентността –  абстрактното мислене, което отдавна е свързано с по-висока интелигентност. В края на краищата абстрактното мислене е и това, което разделя хората от животните.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.