SEO тънкости с Ангел Порязов

За сполуките и несполуките на един SЕО специалист

13.01.2014

Вижте едно интервю за добрите практики в оптимизацията и как с питане може да се стигне и до “сърцето” на Google.

Представяме ви Ангел Порязов – за сполуките и несполуките на един SЕО специалист, и за професионалния път, който той е извървял..

1. Представете се накратко.

Здравейте, казвам се Ангел Порязов, родом от Добрич. Подвизавам се онлайн повече от десет години. Винаги съм обичал компютрите и Интернет, затова и няма да е голяма лъжа ако кажа, че съм се занимавал с почти всичко що е онлайн. Едва последните две-три години започнах да развивам собствена фирма – VRETIEL (http://vretiel.com).

2. Какво всъщност прави един SEO специалист?

Преди години един SEO оптимизатор просто купуваше много обратни връзки (backlinks) към вашия сайт и с това приключваше процеса по оптимизация. Днес, всъщност, изграждаме фалшиви и не толкова фалшиви представи във виртуалното пространство, че даден продукт/услуга/фирма/лице е по-добро от останалите. За целта се използват много инструменти и техники, като крайната цел е да привлечем повече внимание и клиенти. Правим проучвания и анализи, следим редовно тенденциите и промените в алгоритмите на търсачките, създаваме съдържание, профили, рекламни кампании, разработваме всякакви креативни методи, с които да направим клиентите си по-търсени… и по-лесно откриваеми.

Как се прави SEO с Ангел Порязов

С питане може да се стигне до сърцето на Google

3. Оценява ли се труда на този тип специалисти в България?

Забелязва се, че хората и бизнеса обръщат все по-голямо внимание на онлайн присъствието и репутацията си. Има, за съжаление, колеги от нашата сфера, които предлагат нискокачествени услуги и развалят името на целия бранш. Въпреки това нашите услуги стават все по-търсени с всеки изминал ден, затова смело мога да кажа – да, оценява се.

4. Разкажете ни кои са най-важните неща в сферата, в която оперирате?

Най-важните неща са проучванията и постоянната информираност. Не може да се започне една добра оптимизация, без да се познава бизнеса из основи, без да се разузнае конкуренцията и без да се определят най-рентабилните думи и изрази. Знаете, че ИТ. индустрията се променя с изключително голяма скорост. SEO оптимизацията не е изключение. Ежедневно се сблъскваме с промени в алгоритъма на търсачките и социалните мрежи, които трябва веднага да анализираме и да се пригодим към тях. Все пак не оцелява нито най-силния, нито най-страшния. Оцелява този, който се адаптира най-бързо.

Вижте и как се прави SEO с Евгени Йорданов

5. Как убеждавате своите клиенти, че работата, за която ви плащат, ще е свършена качествено?

Вече не убеждавам никого. В България има общност от не повече от 25 добри оптимизатори. В тази общност всички се познават и си помагат. Ако клиент отиде при някой от нас всичко е наред. Но ако отиде при някой неизвестен, вече правя, като колегите – оставям го да се върне разочарован.

Съвети от Ангел Порязов как да станете експерт

Как да стане SEO специалист?

6. Как се става SEO експерт?

С времето или ще се отличиш от тълпата и ще се наложиш като име, или не. Когато другите кажат, че си експерт. Дотогава можеш да помагаш на общността, да развиваш свои проекти и да трупаш опит.

7. Използвали ли сте някога методите и практиките на така нареченото „черно SEO”?

Не. По-запознатите знаят за ъпдейтите на Google – Панда и Пингвин. Те порязаха и продължават да наказват всички, които си позволят да отскочат дори и за малко ‘на другия бряг’. Мога да се похваля, че нито един от двата ъпдейта не е наказвал проект, по който сме работили във VRETIEL.

8. Как изграждате стратегията за оптимизацията на всеки един сайт?

Внимателно се проучва нишата и се търсят каналите, с които ще се постигне най-висок ROI. След това се пристъпва към конкуренцията – добре разглеждаме какви методи и стратегии за популяризация използват най-добрите в бранша. Проследяваме текущите тенденции в социалните мрежи и настроението на потребителите. От всичко това се прави един хубав микс, който служи за гръбнак на бъдещата работа по сайта.

9. Кои са най-ключовите елементи за успеха и класирането в търсачките, на един сайт?

Наскоро се появиха няколко книги и инфографики на тема фактори, които влияят върху класирането на даден сайт. Странно или не, факторите, които играят роля в алгоритъма на Google са над 200. Сами разбирате, че е трудно постоянно да се следят всички промени, а още по-трудно е да се определят кои са най-съществените. Засега все още опираме до броя, качеството и диверсификацията на входящите линкове. На второ място присъствието в социалните мрежи, като най-силен ефект оказва споделянето и +1 в Google+. И на трето, според мен, трябва да се обръща внимание и точно по какви думи и изрази се класира сайта. Важно е да се отсеят и да се прави разлика между тези, които носят трафик и тези, които водят клиенти.

10. Как минава денят на един SEO експерт?

Нека се обърнем към такъв, за да разберем. Моя ден минава по-различен начин всеки път. Първа задача за деня ми е да изчета и отговоря на всички е-мейли, заедно с кафето. После изчитам всичко ново и интересно от бранша. Правя проучвания и анализи, откривам свободни и доходни ниши за завоюване. След това се започва работа по добавяне на линкове, писане на статии, изграждане на нови или подобряване на съществуващи стратегии за оптимизация, поддържане на социални профили и фен страници и куп други монотонни задължения. Има и дни, в които не правя нищо, за да се заредя със сили и доза креативност.

11. Каква оценка бихте дали на дигиталния маркетинг у нас?

Има какво да се желае, но пък се развива с пълни сили. Дигиталната реклама бележи значителен процентов ръст на всяко тримесечие. Големите бизнеси се ориентираха навреме към онлайн пазара, но малките имат още да догонват. Забелязвам, че липсва иновативност в голяма част от рекламните кампании, с които се сблъсквам. Но като цяло съм много доволен от текущото ни състояние. България е била и винаги ще бъде лидер в ИТ. сферата.

12. Съвет към младото поколение: Защо си заслужава да станете SEO специалист?

SEO е страхотна професия. Налага се постоянно да четеш, да се развиваш и обогатяваш. Всяко навлизане в нова ниша, всеки нов клиент, всеки нов проект те карат да се запознаеш много отблизо с тях. SEO е неизменна част от всяко онлайн, а в днешно време и офлайн бизнес начинание.

13. Какъв съвет бихте дали на „прохождащите“ в тази сфера?

С питане и до сърцето на Google се стига! Аз започнах с четене, импровизиране, тестване, четене, питане и пак четене. Съветвам всички да започнат така. Нека изчетат всичко, което могат, а след това да питат и опитат.

Аз мога в България

Присъедини се към Нас!

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването