Сградата на златния резерв във Форт Нокс

Трезорът е легендарен със своето изключително ниво на сигурност

07.02.2015

Въпреки, че не е най-големият резерв в САЩ (понастоящем тази чест е отредена на Федералния резерв в Ню Йорк), Форт Нокс е легендарен с изключителното си ниво на сигурност. През Втората световна война, той е съхранявал някои от най-ценните съкровища и документи в света.

Златният резерв във Форт Нокс е едно от 100-те места, които никога няма да посетите

Местоположение: Кентъки, САЩ

Възможност за достъп: Високо ниво на секретност: най-прочутият златен резерв в света

Форт Нокс е секретно съоръжение, създадено през 1936 г., за да съхранява златните резерви на САЩ. Построен е от Министерството на финансите, а днес е под юрисдикцията на Монетния двор на САЩ. Първите златни депозити са пристигнали с влак през 1937 г.

Всяко златно кюлче в подземията на Форт Нокс е с размери 17,8 х 9,2 х 4,5 см и тежи 12,5 кг. Днес златните резерви в трезора са около 3,9 млн. кг, което е спад в сравнение с върха през Втората световна война, когато златото е било над четири пъти повече. В различните години, трезорът е съхранявал някои от най-значимите документи и предмети в историята на САЩ, като: оригинала на Конституцията на САЩ, Декларацията за независимост и речта на Линкълн в Гетисбърг, наред със съкровищата на унгарската корона, Магна харта и една Гутенбергова библия.

Сградата на златния резерв във Форт Нокс

Форт Нокс

Хранилището е построено на два етажа, на площ 32х37 м. Оригиналната конструкция на сградата предвижда 750 м подсилена стомана, 670 м структурна стомана, 1500 квадратни метра гранит и 10 500 квадратни метра бетон. В трезора се влиза през взривоустойчиви врати с дебелина 0,53 м и тежащи над 20 т. Трезорът е разделен на множество отделения, запечатани с лента и восък, за да се вижда лесно нарушаването на целостта им. Както сами се досещате, сградата е непроницаема за нежелани гости. Освен най-модерната охранителна система, на входа на сградата, вграден в стоманена ограда, има и два постоянни поста.

Вижте още: Лабораторията за изследване на лунни образци

Сградата се охранява от американската полиция на Монетния двор. В подземието трезорът е разположено стрелбище, което им предоставя възможността за допълнителна тренировка по време на обедната почивка. Освен всичките тези мерки за сигурност, от другата страна на пътя е разположена военната база Форт Нокс, която във всеки един момент е готова да предостави допълнителна сила при нужда.

Достъпът до трезора изисква кодова комбинация, която не е известна на никого изцяло, така че няколко члена от персонала трябва да присъстват при набирането на правилния код.

При подобно високо ниво на сигурност може би е неизбежно, че трезорът Форт Нокс разпалва интереса на привържениците на конспиративните теории. Техните съмнения са засилени от пълната липса на мащабни придвижвания на злато от и във съоръжението  от доста време насам.

Съществуват множество теории: от твърденията, че в трезора не е останало никакво злато, защото то е преместено в Лондон, до предположенията, че днес Форт Нокс съхранява предмети, принадлежащи на извънземни раси.

Мормонските архиви в Гранайт Маунтин

Вижте тайните архиви на мормоните в Гранайт Маунтин

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването