Щабквартирата на ЦРУ

Защо организацията внушава смесени чувства в хората?

27.06.2015

ЦРУ е организацията, носеща главна отговорност за осигуряването на информация по въпросите на националната сигурност за висшето ръководство на САЩ. Освен, че оперират с една невероятна шпионска мрежа, при нужда агентите на ЦРУ могат да изпълняват и тайни операции, разрешени лично от президента на САЩ. Разузнавателният център на организацията е разположен във Върджиния и се нарежда сред най-охраняваните сгради в света. От тук сами се досещате, че посещенията са строго секретни и щабквартирата на ЦРУ е едно от 100-те места, които никога няма да посетите.

Представяме ви щабквартирата на ЦРУ или една от най-охраняваните сгради в света

Местоположение: Лангли Феърфак Каунти, САЩ

Възможност за достъп: Операциите са строго засекретени: това е централното разузнавателно управление.

Американците са се занимавали с разузнавателна дейност още през XVIII век, но въпреки това ЦРУ се появява сравнително скоро на сцената. Към 80-те години и армията и флотата имат свои независими разузнавателни операции, а след края на Първата световна война съответните им задължения преминават под командването на Бюрото за разследване (предшественикът на ФБР). През 1941 г., когато САЩ са готови да влязат във Втората световна война, президентът Рузвелт назначава за кординатор по информацията Уилям Доусън. След малко повече от година, Доусън вече ръководи новото Бюро за стратегически операции. Въпреки, че след войната е разпуснато, то служи като основа за създаването на ЦРУ, основано от президента Труман през 1947 г.

Днес ЦРУ разполага с четири основни подразделения:

– Националната служба за прикритие;

– Дирекция наука и технологии;

– Дирекция Разузнаване;

– Дирекция поддръжка;

Главният център Джордж Буш е разположен на запад от столицата и заема площ от над 100 хектара, включващ Оригиналната щабквартира и Новата щабквартира. Сградата на Оригиналната щабквартира е построена между 1959 и 1961 г., а Новата щабквартира е изградена между 1984 и 1991 г. Новата е разположена на хълм зад старата, като двете сгради почти се сливат.

Щабквартирата на ЦРУ

60 години ЦРУ

Някои отбелязват името на комплекса с иронична усмивка – последният президент Джордж Буш не беше любимец сред американците, но истината е, че комплексът на ЦРУ е кръстен на баща му Джордж Х. У. Буш. Той става първият директор на ЦРУ, заел най-високият пост в страната, когато поема президентството през 1988 г. Оглавява ЦРУ в периода 1976 – 77 г., а през 1999 г. сградата е назована в негова чест.

Вижте още: Центърът за извънредни операции Маунт Уедър

Всичко с ЦРУ е тайна, дори броя на персонала и годишния му бюджет. Някои дори твърдят, че бюджетът на организацията е неограничен, но това е официално опровергано. Последните цифри датират от края на 90-те, като годишния бюджет тогава е бил около 26 млрд. долара, които са отделени изцяло за разузнаване.

Мерките за сигурност в центъра Джордж Буш са строго секретни и достъп до него има само оторизираният персонал. Нормално е да предположим, че всеки проникнал в сградата без разрешение, едва ли ще се размине само със строго порицание, а ще го очаква нещо доста по-сериозно.

Щабквартирата на ЦРУ е едно от местата, които няма да посетите никога

Буш на посещение в щабквартирата на ЦРУ

ЦРУ внушава смесени чувства. За някои хора неговата работа представлява основата, върху която е изградена националната сигурност на САЩ. За други репутацията му е съпроводена от провали, от липса на информация за японската атака срещу Пърл Харбър, от огромните пропуски в защитата, довели до катастрофалните атаки на 11 септември. За трети пък остават трудните въпроси за това кой и колко ефективно пази охранителите. Някои от вътрешността на центъра Джордж Буш вероятно би могъл да отговори на всички тези въпросително, но едва ли ще се случи скоро…

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването