Щастие в нещастието

Ако къщата ти лумне в пламъци, стопли се на тях

17.01.2017

За добро или зло животът е радост и тъга и пази един крехък баланс. И когато ни сполети беда е добре винаги да си спомняме, че след нея ще изгрее слънце и на нашата улица, колкото и клиширано да звучи това. Всяко зло за добро! Не забравяйте това и се осланяйте на него в трудни моменти.

Щастие в нещастието – история за добрите промени, произхождащи от нещастието

Лабораторията на Томас Едисон била изцяло унищожена по време на един пожар през декември 1914 година. Макар щетите да възлизали на 2 милиона долара, сградите били застраховани само за 238 000, защото били построени от бетон и се предполагало, че са огнеупорни. През тази декемврийска нощ голяма част от труда на Едисон, плод на целия му живот, била погълната от гигантски пламъци.

В разгара на пожара 24-годишният син на Едисон Чарлз, като обезумял търсил баща си сред дима и отломките. Най-накрая го открил, спокойно наблюдавайки сцената, с лице, озарено от огъня и развята от вятъра бяла коса.

– Сърцето ми се късаше заради него – споделя по-късно Чарлз. – Беше на  години, вече не млад, и всичко бе погребано под развалините. Когато ме видя той извика:

– Чарлс, къде е майка ти?

Когато му казах, че не знам, той каза:

– Намери я. Доведи я тук. Никога през живота си няма да види подобна картина.

На следващата сутрин Едисон огледал останките и казал:

– Това е щастие в нещастието. Всичките ни грешки изгоряха. Благодаря на Бога, че можем да започнем отначало.

Три седмици след пожара Едисон успял да създае първия си грамофон.

 

Из „Пилешка супа за душата“

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.