Ще се омъжиш ли за мен?

Въпросът, на който всяка една жена иска да отговори, откакто се помни

08.03.2013

Може би много мъже не си дават сметка, но отправянето на големия въпрос към тяхната избраница трябва да бъде направено с много вкус и старание, а дозата романтика никога не би навредила. Обществото днес смята, че съвременните мъже не са склонни към романтични жестове и по-сериозно обвързване. А дали това е така? Нека проследим някои цифри.

Ще се омъжиш ли за мен или дали мъжете са готови за този голям ход?

Битуващите твърдения, че мъжете не правят романтично предложение за брак, защото не е мъжкарско, или защото техните приятели не го правят, са крайно невалидни за участниците в анкетата. В изследването 61% от отговорилите мъже са на възраст между 20 и 30 години. Те се оказват много по-активни и с ясно изразена позиция, по въпросите с обвързването и по-позитивно настроени към романтичните жестове, отколкото господата над 30 години.

Вижте още: Как да запазиш любовта

Цели 76% от анкетираните са асоциирали предложението за брак с думи като: щастие, изненада, адреналин, неповторимост, веселба, закрила, любов, дом, вярност, доверие, живот. Около 12% са неутрални и за момента не биха могли да дадат своето определение, а 11% са негативни и за тях романтичното предложение по-скоро се свързва с думи като ужас, страх, безсмислие, отживелица, заблуда, глупост, грижи, затвор. Разбира се, изследвани са и причините, които биха подтикнали силния пол към предложение за брак.

Така на първо място като най-вероятната причина един мъж да предложи брак на половинката до себе си е „ако истински я обичам” (77%). Други 71% от мъжете пък гледат на предложението за брак, като възможност да създадат прекрасни изживявания заедно с половинките си, а 64% смятат, че това е празник и за двамата. Друга вероятна причина е: „очакването на дете” (67%), като за 14% това е единствената възможна причина. Аргументът на 69% от анкетираните мъже е, че „живеят заедно от дълго време“ (69%). Смята се обаче, че съвместното съжителство не е причина да се пропуска предложението за брак. Това оспорва разпространеното твърдение, че „съжителството без брак е масово явление“. Доста голям процент от силния пол (71%) споделят, че предложението за брак за тях е „смислено житейско събитие”, разбира се,  ако това е Жената. Със сигурност можем да кажем, че мъжете няма да опитат да направят предложение за брак, ако не знаят какво ще отговори любимата (74%). Дори ако мъжът е готов и го иска, няма да предложи, ако жената изпраща доста разкодиращи душевността и сигнали, че за нея това е нещо „безсмислено или нежелано” (83%).

Ще се омъжиш ли за мен?

Кога един мъж е готов да предложи брак?

Така че, мили дами, ако искате най-накрая така очакваното предложение за брак, внимавайте как представяте пред вашите възлюбени гледната си точка, относно романтичното предложение. Те няма да ви предложат, ако им казвате „Щом още не се сещаш да ми предложиш, аз пък не искам.“ Мъжете не са като нас, те приемат всичко казано за реално обмислено и изказано от вас и следователно няма да е много трудно да приемат думите ви за чиста монета.

Анкетата показва още една любопитна тенденция, а именно факта, че мъжете не се поддават на натиск от роднини при вземането на това така важно и сериозно решение. Фактът, че повечето от техните приятели са женени, също не влияе на мотивацията им да предложат брак на половинките до тях. Никак не е учудващ и резултатът, че дори и да е наясно с очакванията на жената до себе си, мъжът няма да предприеме тази стъпка, поради простичкия за тях факт, че усещането е „сякаш съм притиснат”.  А надали някоя от нас би се зарадвала на предложение, направено само, защото постоянно сме мрънкали, мрънкали, мрънкали… и той най-накрая е „склонил”… и то как!

Ето, че дойде ред и да видим как въпросните анкетирани си представят и самото предложение. Близо 42% от тях са отговорили, че предпочитат да е „насаме“, други 37% мечтаят събитието да е обвързано с известна доза приключение и тръпка, а други 33% си представят, че ще отправят предложението на екзотично място. От всички тях 31% залагат на класическия вариант с романтична вечеря и също толкова разпространената „изненада”, свързана с любимите занимания на половинката.
На въпроса: „Често жените очакват предложението за брак да бъде добре обмислена, планирана и организирана изненада, на необикновено място и различна от всичко, за което са чували. Как гледате Вие на това?“ са получени следните отговори: 18% – „Не се бях замислял, но съм склонен да опитам”, 39% – „Струва ми се чудесна идея, бих го направил 100%”,  5% – „Не знам какво би ѝ харесало”, 25% – „Предпочитам спонтанните решения” и 8% – „Не ми допада”. Възможен би бил обаче и противоположният вариант. Тя да поеме инициативата в свои ръце. При това положение най-голям процент, цели 46%, биха реагирали така  – „Ще се изненадам, но и страшно ще се зарадвам”, други 10% не биха го възприели, защото „ това е мъжка работа”, 20% ще се почувстват неловко, за 5%  времето едва ли ще е подходящо, щом самите те не са предприели тази стъпка, а 13% ще се учудят, че половинката им го е искала, но не е споделила с тях.

Какъв е изводът? Мили мъже, оказва се, че много от вас подхождат неинформирано и дори не си дават сметка, че отправянето на Големия въпрос е може би най-важният момент за тяхното момиче. Предложението, мястото, романтиката, самото задаване на въпроса, трябва да бъдат изпипани до най-малкия детайл. Вашето момиче трябва да види колко желание, вкус и старание сте вложили в цялата тази организация. Според последните проучвания в областта, данните сочат, че от самия начин, по който изречете заветното „Ще се омъжиш ли за мен?“, с огромна сила зависи и самият отговор. А вие искате той да бъде „Да!”, нали така?

Етикети:

За автора

Мария Стоянова

Здравейте, приятели! Казвам се Мария и за мен е огромно удоволствие повече от година да бъда част от прекрасния екип на Списание VIP. В момента завършвам магистратурата си по Публична комуникация в СУ „Св. Климент Охридски”. А списанието ли... Списанието е едно от най-приятните, успокояващи и отговорни неща за мен. Щастлива съм и от възможността да работя с толкова сплотен, организиран и приятелски екип като този на VIP. Като редактор в Списание VIP се стремя да акцентирам и да Ви показвам най-интересното от света на музиката, киното, спорта и рекламата. Ако Ви харесва... или пък не, това, което правя и споделям с Вас, харесайте ме, следете ме, пишете ми. Ще се радвам да намеря нови приятели сред Вас!