Ще стартирам свой бизнес – какво трябва да знам?

Отговорите ще намерите в 5-те препоръки на Eze Vidra

25.02.2014

Имаш страхотна идея и искаш да я реализираш, като основеш свой собствен стартъп? Давай смело, всичко е възможно с желание и упорит труд. Няма да те лъжем, че ще е лесно, но можем да те уверим, че резултатът и удовлетворението от постигането на мечтата/целта, ще компенсират всички негативни емоции.

В скорошен пост за Wall Street Journal  Eze Vidra, завеждащ отдела за  предприемачи на Google, в Европа, изтъкна 5 неща, които младите (и не само) предприемачи трябва да знаят и осъзнаят, за да им потръгнат нещата добре.

Vidra е видял стотици успешни стартъпи през последните 12 години професионален опит. Първо в Израел, после в Ню Йорк, Сан Франциско и сега в Лондон. Целият му опит ще бъде изключително полезен за стартъпите в Европа.

Ще стартирам свой бизнес – какво трябва да знам? Отговорите ще намерите в 5-те препоръки на Eze Vidra

1. Разберете от какво се нуждае пазарът, към който сте се насочили – само защото мислите, че идеята Ви е гениална, не значи че пазарът се нуждае точно от това. Eze Vidra казва: „В повечето случаи идеята не се проваля, защото не е реализирана, а защото не е предложена добре, спрямо нуждите и разбиранията на пазара „.

2. Запазете идеята семпла, но мислете мащабно – „Предприемачите всеки ден добавят нови и нови супер характеристики, но в крайна сметка всичко се свежда до интуитивната потребителска употреба.“ Това твърдение на Vidra има пряко отношение към мобилното приложение Viber.

Какво трябва да направим за да стартираме собствен бизнес?

Започнете с идеята…

Не прекалявайте с ненужни екстри, но мислете за идеята мащабно. Включвайте към екипа си различни хора, от различни националности, с различни идеи и начин на мислене. В тази връзка Vidra изтъква за пример Google Maps.

3. Подбирайте сътрудниците си умно и не се свенете да отлъчите приятели от идеята, ако не се вписват в нея  компания изградена от приятели е един чудесен стартъп, но ако някои от хората не са подходящи за определени длъжности, по-добре да се откажат.

„По-добре е да проведете сериозен разговор още на ранен етап, за да няма недоразумения по-късно“, казва  Vidra.

4. Опитайте се да намерите баланса живот – работа  „Игнорирането на здравословния начин на живот и достатъчното количество сън, могат да доведат до много сериозни последици, които да се проявят, като торпедо в най-неочаквания момент.“ Работа винаги ще има, важно е да спазвате баланса между всичките си задължения и почивката.

Вижте още: “Приказка за стартъпи” от Дисни

5. Ползвайте съвети от своите ментори – „Някои предприемачи си мислят, че знаят всичко или просто не искат да потърсят помощ/съвет.“ И там е голямата им грешка. Много по-добре е страничен човек с по-голям опит да даде компетентна преценка за дадена ситуация, което ще доведе и до най-правилното решение.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.