Силата на безименните

Теорията за новите лидери на мнение - хората, които са "никой"

21.12.2014

В маркетинга от много години е насаждана теорията за влиянието на “лидерите на мнение”, или иначе казано експертите, върху масата хора. Тези лидери обикновено са журналистите, блогърите, чиито сайтове се четат от много хора, анализаторите и гурутата в индустрията.

При въвеждане или промотиране на продукт или услуга, обикновено се търси съдействието на тези експерти. Това е така, защото се смята (или по-точно се е смятало), че тяхното мнение влияе върху начина на пазаруване на хората, които ги следват и уважават. И в това действително има истина, но може би тя вече не е толкова валидна в наши дни. Както всичко останало и маркетингът се променя изключително динамично. В последните години теорията за “лидерите на мнение” бавно се превръща в теория за хората които са “никой”.

Силата на безименните, които изместват “лидерите на мнение” от маркетинг стратегиите

За тези от Вас, скъпи читатели, които се занимават с маркетинг едва ли ще кажа нещо ново, но пък винаги може да се намери нещо, което може да ви е от полза.

Гай Кавазаки засяга темата за силата на безименните в книгата си “Изкуството да очароваш”, като определя 3 основни начина да се преуспее в този свят на новосъздадените правила.

Прегърнете безименните

Възможно е някой с никнейм “Гошко_22” да допринесе за успеха на каузата ви, толкова колкото и топ блогърите и традиционните журналисти. Всеки, който разбира и е готов да прегърне вашата кауза и да разтръби навсякъде за нея, е важен.

Силата на безименните

Снимка: pixabay

Разделете се с илюзията за контрол

Всеобхватната наука и всемогъществото са илюзорни понятия. Не можете да знаете кой може да ви помогне и кой ще го направи. Също така – не можете да контролирате хора, които не познавате. Да – създайте маркетинга, брандирайте каузата, позиционирайте я по начин, по който мислите, че ще изглежда най-добре, но след това я оставете да се търкаля и вижте къде ще стигне.

Посадете много семена 

Мислете за това като “изкуствено засаждане”. То включва отглеждането на цели полета с цветя, а не на цветни сандъчета. Това е стратегия на големия размах: колкото повече семена посеете, толкова повече безименни “никой” ще достигнете и толкова по-голяма ще бъде вероятността да ги превърнете в “някой” за вашата кауза.

 

По книгата на Гай Кавазаки “Изкуството да очароваш”

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.