Силата на приспособяването

Как ZARA си създава неистови купувачи

07.07.2016

Amancio Ortega – мистериозен предприемач, чието състояние се оценява на над 65 милиарда долара. Как е постигнал това? Една дума ZARA – модната верига, която завладя света.

Като марка дрехи, Zara е като никоя друга. Хората по целия свят, от тийнейджъри до пенсионери, обичат да пазаруват в магазините на веригата. В мола, това почти навсякъде е един от най-оживените магазини. Но каква е тяхната тайна? Има толкова много подобни конкурентни марки, как карат хората да ги предпочитат? Оказва се, че Zara работи по съвсем различен начин от други подобни фирми.

Силата на приспособяването – как една компания създава неистови купувачи

Най-добрият начин да се опише как работи Zara е “бързо”. Обикновено масовите марки дрехи пускат различни колекции за различните сезони. Традиционните търговци на дребно се опитват да прогнозират модните тенденции една година по-рано.

Zara от своя страна проектира, произвежда, разпространява и продава колекцията си само за четири седмици. Това също така означава актуализиране на магазините с два нови дизайна на седмица и поддържане на ниски нива на запасите в складовете. В резултат на това, подход ът има няколко предимства:

— по-малко дрехи в наличност, което означава по-ниски разходи за съхранение — купувачите често се спират пред Zara, за да видят актуални и набиращи популярност дизайни — тъй като стоката е ограничена, има голям интерес към нея

Силата на приспособяването

Стратегията на ZARA

Обратната стратегия на ZARA

Повечето марки дрехи оперират с помощта на подхода отгоре-надолу, където техните проекти се основават на това, което се предсказва да стане популярно през следващия сезон. С други думи, това е спекулативен метод, който може или не може да се отплати. Решенията се вземат на по-високите нива във фирмите.

ZARA от друга страна използва противоположния подход. Постоянно събира информация за потребителите. Следи се как хората се обличат, правят се анкети и резултатите се вземат под сериозно внимание от мениджмънта. Този подход отдолу-нагоре означава дизайните да са създадени на базата на незабавната обратна връзка и да са пригодени според регионалните предпочитания.

Вместо да отделя огромни бюджети за реклами и билбордове, марката разчита на потребителите, да се рекламира от тяхно име, от уста на уста – и това е най-мощната форма на търговия.

Силата на приспособяването или методът на адаптирането

Как можем да приложим стратегията на ZARA в живота си:

1.. Слушайте другите и вземайте под внимание мнението им

2.. Намалете несигурността

3.. Бъдете готови да се промените, за да се адаптирате

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.