Симулакрумът Сингапур

Световните икономисти го определят, като икономическото чудо на изтока

11.06.2015

Сингапур e име на остров, град, държава и река. Казано иначе мини държава, като Бахрейн и Малта. Островът има формата на диамант и в това навярно има някаква символика. Обковът на този „диамант“ са необятни зелени пояси, които писателят Джеймс Клавел е описал в романа си “Цар Плъх”, като мираж:

“В далечината, смарагдовият цвят на джунглата преливаше в синьозелената морска шир, а тя на свой  ред се стопяваше в безкрайността на хоризонта…”.

Изкусително красива примамваща гледка, рамкирана от тесните прозорци на затвора за военнопленници, където се развива действието на романа. Годината е 1945. Краят на Втората Световна Война. Такъв затвор действително е имало, а военнопленниците в него са първите строители на новия независим Сингапур.

Как Сингапур става едно от най-красивите кътчета в света и продължава да държи традицията на преуспяващ град

Това кътче може да бъде съзерцавано или изстрадано, но трудно може да бъде разказано. Това се опитва да направи Мейра Шанд в своите исторически фикции, най-известна, от които е новелата „Различно небе“. Друга известна писателка – Шамини Флинт търси ключа към разбирането на Сингапур посредством въображаемия свят на криминалния роман. Поредицата и от 6 романа представляват широк детективски пробег в страните на региона, чрез който авторката се опитва да проникне в дебрите на южноазиатската душа. На Сингапур e посветен романа и „Сингапурската школа на подлостта“.

Вижте още: 10-те най-бляскави сгради в света

Изследователят и професор д-р Джон Миксик пък посвещава 25 години от живота си в търсене корена на могъществото на Сингапур. Това е сложна загадка. Да го опознаеш в днешния му блясък е толкова интересно и вълнуващо, колкото и да съпреживееш хилядолетната му история. “Бързата камера” приема за пътеводител мусоните, напътстващи векове наред китайски, индийски и арабски кораби в Индийския океан и Южнокитайското море. В средоточието на този рог на изобилието, който поставя на една “сергия” венецианско стъкло, черен пипер, памучни тъкани, коприна, порцелан и желязо, се зараждат и умират империи и султанства.

Сингапур е икономическото чудо на изтока

Гледка към величествения Сингапур

След Великите географски открития тук се насочват и много мореплаватели от Европа. Някои са били откровени пирати. По-представителните от тях са имали “конструктивни послания” към местното население. Това особено се отнася за англичаните. Те идват тук като “бизнес туристи”, но успяват да се вградят трайно в историята на Сингапур. Те са строителите, които изправят Сингапур пред голяма историческа трансформация.

Сър Томас Стамфорд Рафълс, представител на Британската източноиндийска компания, слиза на острова през 1819, за да основе представителство, което превръща острова в стратегическа база за растящата по това време британска империя. През 1824 англичаните купуват острова от Хюсеин Шах за 60 000 долара и годишна такса от 20 000 долара.

На 9.08.65 Сингапур се обявява за независима република и става един от четирите икономически “тигъра“ на Азия заедно с Япония, Тайван и Южна Корея, както и един от четирите най-големи финансови центъра в света /Лондон, Ню Йорк, Токио/. Важен фактор на неговия възход е капацитетът му да извлича интереси от разместванията на пластовете в света на финансите. В микроплан тази техника на „хазарта“ е описана в споменатия роман на Джеймс Клавел, който е сага на оцеляването, находчивостта и волята за власт.

“Царят” оцелява, защото е играч, който знае как да “изработи късмета си”.

“Изработването на късмета” за една постколониална държава обаче означава стратегия, кентаврически акт, който включва едновременно гъвкавостта в играта на световните борси с твърдите драконовски закони. Държавата ласкае, но и наказва.

Марина бей в Сингапур

Марина бей

С полученото право на самоуправление в Сингапур, белият човек губи своето господство и могъщество в Азия. Страната започва да се бори за изграждането на своята идентичност. Правителството се насочва към построяването на висококачествени знакови сгради, оформящи силуета на града. Целта е да се извлече максимално от красотата и обстоятелствата на природата и географското място.

Вижте още: Градовете с най-много възможности в момента

Впрочем много неща в Сингапур напомнят симулакрум: небостъргачите на мястото на бившето пристанище, някога ключов възел в морския път на коприната, приказният разкош на султаните, приспиващ истината за тяхната екстремна жестокост и дори факта, че и днес, крачейки като турист из улиците на Сингапур, може да бъдеш потупан по рамото от зорък полицай. Защо? “Защото пушите господине и по този начин замърсявате околната среда.” Нека уточня, че това удоволствие е разрешено на половин метър от кошчето за боклук…

И все пак „симулакрума” не трябва да се разбира в драматичния смисъл на Жан Бодияр, като площадка на „многоетажни въздушни замъци, които имат за основа пропаст”. Това не е подменена реалност. Небостъргачите на Сигапур са отвоювана реалност и тя си има своята цена.

Сингапур става едно от най-красивите места на света, което продължава да държи традицията на преуспяващ град с лъскави сгради и висококачествени архитектурни постижения. Той е магнит не само за писатели, завоеватели и археолози. Тук развихрят фантазията си много архитекти, които създават свръхмодерен градски пейзаж. Световната награда за сграда на годината за 2012 г е присъдена на Градините до залива Марина бей. Две масивни оранжерии, които нямат вътрешни колони или подпорни образувания. Това е най-големия неподдържан стъклен покрив в света. Сингапур съчетава екзотиката на далечния изток с много добре развита урбанизация.

Сингапур е само на около 134 км от Екватора. Тропическата гора, климат с еднакво високи температури и валежи през цялата година са изпитание за архитектурните решения.

Архитектите Викас Горе и Майкъл Уилфорт проектират Еспанад – културния център, който е във формата на Дуриян (Дуриян сградата). Тя е въплъщение на екзотиката на острова и изгарящото тропическо слънце. Използваните уникални техники за „игра” със светлината подсилват ефекта и. Амбициозният проект на Моше Садфие за 8 милиарда долара обаче определя силуета на града. Смес от стъкло и стомана извити в невъзможни линии оформят три 57 етажни сгради носещи конзолната палуба на най-високия басейн в света.

Сингапур и азиатският модел на успеха

Сингапур е перла под необятния похлупак на тропическото небе…

Към блясъка на Сингапур архитектите оставят и други бижута: Арт сайънс музей – Лотос сградата. Вдъхновение от органичната форма на това нежно цвете превъплътено от стомана, заобиколено от водата на залива. Моста Хендерсон Уей – 274 метрова зашеметяваща  спираловидна структура във формата на ДНК бази, дело на австралийски архитекти. Цял комплекс от най-модерна архитектура в света с футуристични сгради, създават усещането за нещо космическо. Триумф на човешката фантазия, въплътена в стъкло и стомана, заливат сетивата по всички възможни начини както през деня така и през нощта с множество светлинни ефекти.

Днес затворът Чанги вече не съществува. Няма помен от джунглата, змиите, блатата и комарите. Думата „чанги” поема друг по-познат на всички смисъл. Затворът от далечния изток с военнопленници е модерно международно летище. На мястото, където в продължение на две години са били изграждани пистите за японските военни самолети, сега кацат международни полети. Техническата мисъл оставя и тук своя знак. На летището е най-голямата в света кинетична скулптура – Кинетик дъжд, който танцува във въздуха с точно хореографско движение. 1216 медни дъждовни капки създават усещането за светлинна вълна. Сингапур е доказателство и пример, че няма невъзможни неща. В рамките на едно поколение Лу Куан Ю моделира „азиатския тигър” с абсолютна дисциплина, закони и прагматични дългосрочни социални мерки. Световните икономисти го определят като икономическото чудо на изтока – „Азиатски модел”, който е формула за гарантиран успех. Неустоимо привлекателна страна, благословена с географското си положение и динамично общество, в което винаги има място за промени в търсенето на богатството и успеха.

„Перла под необятния похлупак на тропическото небе… заобиколена от пояс зеленина в синьо зелената морска шир“

Гост автор: Анжела Иванова

Етикети:

За автора

Списание VIP