Символика в китайското ювелирно изкуство

Посланието за стремеж към вечен живот...

20.02.2017

Знаем, че изкуството си служи със символи, а когато става въпрос за създаването на бижута, символиката е истински извор на вдъхновение, скрити послания и много красота и хармония.

Символика в китайското ювелирно изкуство и стремежа към вечен живот

В китайското ювелирно изкуство се използват не само скъпи златни, сребърни материали и скъпоценни камъни, но и естествени материали като пера от птици. Те служат не само за придаване на атрактивен и любопитен вид на накита, но и комуникират с религията на китайците – даоизма. Някои от бижутата носят препратки още по-назад във времето и ни отвеждат до древни китайски вярвания.

Златото, нефритът, скъпоценните камъни не се увреждат от атмосферните промени и не корозират, което носи посланието, за стремеж към вечен живот.

Символика в китайското ювелирно изкуство

Златна корона

Перата от птици също се свързват с отвъдното, лекотата на отлитащата душа, безвремието в която тя се лута в момента, в който напусне тялото.

Перлите също са едни от често срещаните символи, използвани в китайската култура. Те се свързват с властта на императора и аристократите и набират популярност през 1644-1912 г. по време на управлението на династията Цин. Именно по големината на перлите, които носи аристокрацията се установява властта и положението на човека. Големи морски перли красят и короната на императора.

Вижте още: Изкуството като приказно видение

Украшенията, тяхната големина и форма са пряко свързани и с будистките вярвания на китайците по това време. Те носят не само естетическа наслада, но и дават индиректна информация за ранга на личността, която ги носи.

Символика в китайското ювелирно изкуство

Древна драконова корона

Освен с чисто религиозни асоциации, ювелирните произведения на китайското изкуство се свързват с обреди за плодородие, богатство, защита от зли сили, успех в обществото и късмет.

И до днес бижутата могат да се възприемат като символ не само на добър или лош вкус, но и на богатство. За разлика от древността обаче, те са придобили чисто декоративна функция, а посланията, свързани с вярванията ни са изместени на втори план.

Гост автор: Анелия Георгиева