Синая – в сърцето на Карпатите

30.11.2014

Толкова много красиви места има по света, че един живот сигурно не стига да се докоснеш истински до тях. Екзотични, усамотени, антични, модерни,… толкова много красота е пръсната по Земята.

И понеже е зима, а и ще имаме доста почивни дни за празниците, реших да Ви представя красотата на Синая, Румъния, като потенциална дестинация за следващото Ви пътуване.

Синая – в сърцето на Карпатите

Синая е град в сърцето на Карпатите, Румъния. Името е свързано с манастир построен в града през 17 век от румънски благородник, след завръщането му от Светите места и Синайския полуостров в Египет.

Синая - в сърцето на Карпатите

В днешно време Синая е един от най-хубавите румънски зимни курорти. Самият град попада в територията на обширен природен парк, който е защитен и запазен от различни набези и разрушаване. Имайте предвид, че късането на всякакви видове алпийски видове растения в парка е забранено!

Курортът се намира буквално в сърцето на Карпатите, на около 800 м надморска височина., на 120 км от столицата Букурещ и е прекрасно и добре разработено място за планински спортове. Годишно привлича хиляди туристи, не само през зимния сезон.

Вижте още: Мечтаната зимна ваканция

 Какво да посетите в Синая?

Както вече споменахме градчето и областта около него, са изключително богати на природа и културни забележителности. Ако започнем хронологично, първо трябва да посетите манастира, който дава името на града (Синая). Той е действащ и до днес и е много добре поддържан, така че със сигурност има какво да видите там.

 Замъкът „Пелеш“ построен през 1883 година, се смята за един от най-добре запазените замъци в Европа. Цялата конструкция е в ренесансов стил, богато украсена с дърворезби, сцени от опери на Вагнер, оръжия, гоблени,… и много други старинни и красиви елементи.

Друго хубаво местенце, което да посетите е музеят „Джордж Енеску“. Енеску е румънски композитор, любимец на Кралската фамилия. Той обичал да прекарва летата си в Синая и в наши дни неговата вила се е превърнала в музей.

Замъкът „Пелишор“  се намира в близост до замъка „Пелеш“ , като и двата са разположение в един и същ комплекс. Замъкът е в стил Ар Нуво, с интериорни елементи по австрийски модел.  Отворен е за посещения целогодишно.

Това със сигурност не са всички места, които си заслужава да се посетят в Синая, но може би са най-емблематичните за градчето. Очакваме някои от Вас, които са посещавали китното румънско местенце, да споделят какво още си заслужава да се види.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.