Синдромът на сварената жаба

Как да не попаднем в капана?

28.08.2017

Синдромът на сварената жаба е свързан с емоционалната умора или по друг начин казано – жабата, която пропилява енергията си. Оливие Клерк – френски писател и философ, е използвал тази фраза „синдромът на сварената жаба“. Базира на физически закон, който гласи, че „ако скоростта, с която температурата на водата се загрява е по-бавна от два градуса на минута, жабата ще продължи да живее и ще умре, след като стане прекалено горещо. Ако скоростта е по-голяма, жабата ще скочи и ще избяга.“

Синдромът на сварената жаба – как да не попаднем в капана?

Оливие Клерк обяснява, че ако сложим жабата в тенджера с вода и започнем постепенно да загряваме водата, жабата постепенно ще започне да настройва тялото си, за да се приспособи.

След като водата заври обаче, жабата няма да бъде в състояние да се приспособи към прекалено високата температура и ще се опита да скочи и да избяга.

Но жабата няма да може да скочи и няма да може да се спаси, тъй като през цялото време тя ще се е опитвала да се приспособи към високата температура, изразходвайки твърде много енергия затова, и в крайна сметка ще умре в тенджерата, докато е във врящата вода.

Оттук идват въпросите: Какво е убило жабата? Твърде високата температура или неспособността да прецени кога точно трябва да изскочи от тенджерата?

Синдромът на сварената жаба

Какво е убило жабата?

Ако сложим жабата в силно вряща вода, тя ще изскочи веднага. Но при постепенно увеличаване на температурата, жабата няма да може да предвиди опасността и има голяма вероятност да не изскочи от тенджерата навреме.

Така се случва и в живота. Когато нещата се случват бавно и постепенно, ние сме неспособни да видим опасността и да можем да реагираме навреме. Когато дадени ситуации се развиват бавно, ние привикваме към тях и тяхното развитие, трудно виждаме идващата опасност и сме неспособни да се спасим.

В живота много често се срещат хора, които са потърпевши в дадена ситуация и точно те са тези, които са попаднали в ситуацията на жабата.

„Синдромът на сварената жаба“ понякога може да се разпознае трудно, тъй като сме попаднали в капан, от който не всеки съумява да избяга навреме. Бъдете внимателни и нащрек, тъй като опасности дебнат отвсякъде и не се знае дали и на вас ще се случи
да се сблъскате с този синдром.

Етикети:

За автора

Теодора Тенев

Казвам се Теодора Тенев, на 27 години. Завършила съм специалност ,,Маркетинг" в Русенския университет ,,Ангел Кънчев". Обичам да чета и пиша и това са едни от любимите ми занимания, които ме правят истински щастлива. Освен да пиша статии, до момента съм написала и книга, която се казва ,,Игрите на съдбата". Искам да се развивам в насока, която да може да ми позволи да пиша за неща, които ме вълнуват и искам да се докосна до хората чрез текстовете, които пиша.