Скънк Уъркс – централата за перспективни разработки

Създателите на изтребителя Стелт, както и много други значими технологични проекти

20.09.2014

Скънк Уъркс е широко използваният прякор на централата за перспективни разработки на Локхийд Мартин. От десетилетия насам, компанията е замесена в свръх секретни и значими проекти както в публичния, така и в частния сектор. Славата й е толкова голяма, че името й се свързва с авангардни и силно независими технологични проекти.

Скънк Уъркс е едно от 100-те топ секретни места, които никога няма да посетите

Местоположение: Калифорния, САЩ

Възможност за достъп: Строго забранен. Това е частно предприятие за високотехнологични изследвания, често с военно приложение.

Локхийд Мартин се появява в резултат на корпоративно сливане през 1995 г. Първата част на технологичната компания е Локхийд, която датира още през далечната 1912 г. През 1943 г. започва работа по-първия значим проект на компанията. Въздушното командване на САЩ започва преговори с ръководството на Локхийд за разработването на първия по рода си реактивен изтребител. Малка група от инженери започват работа по проекта под ръководството на Кларънс Л. Джонсън, а за по-малко от месец прототипа на XP-80 Shooting Star е готов. Техните проекти осигуряват на Локхийд правителствени поръчки и така се заражда Скънк Уъркс. Компанията се ръководи от Джонсън.

Скънк Уъркс, Калифорния

Скънк Уъркс

През следващите години, Кларънс сформира малка, лично избрана от него група учени, която работи върху поредица от новаторски изследователски проекти. До 1950 година той е разработил 14 Правила и Практики, като 13-тото от тях гласи, че външният достъп до проекта и неговия персонал трябва да бъде строго контролирано с подходящи охранителни мерки. Компанията често работи с ЦРУ и BBC, а тестването на технологичните проекти се извършва в прочутата Зона 51.

Вижте още: Информационният център на Google в Дъ Далс

Скънк Уъркс става известна с високото си ниво на секретност и липсата на обичайната бюрокрация. Компанията играе основна роля в разработката на новаторски технологии, като шпионския самолет U-2 през 50-те години, както и проекта Хейв Блу, който довежда до експлоатацията на стелт изтребителя през 1978 година.

Скънк Уъркс продължава да разработва иновационни технологии, а вследствие на това по приблизителни оценки, компанията получава близо 7% от годишния бюджет на Министерството на отбраната на САЩ. Компанията остава най-важното и новаторско подразделение на Министерството, като близо 90% от дейностите на компанията са топ секретни.

Ето защо централата е едно от местата, които никога няма да посетите…

Хотърн

Вижте още: Армейският склад Хотърн

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването