Смях за здраве – буквално!

Как смехът подобрява здравето

13.07.2015

Смехът е мощно (и безплатно) лекарство, което повечето хора не приемат в достатъчни количества. Споделянето на доза истински смях с приятел или колега може да бъде достатъчно, за да развесели целия ни ден и да ни накара да забравим за множеството ежедневни проблеми. Смехът е стрес-редуктор, подобрява имунитета, помощник е на сърцето и “строител” на доверие.

Смях за здраве – буквално! Какви са здравословните ползи от една споделена доза смях

1. Смехът стимулира цялото тяло

Чувствате се изтощени? Защо не се посмеете на весела история, разказа от приятел или пък някой забавен виц? Смехът повишава кислородна всмукателност на организма и освобождава ендорфини (хормоните, които ни карат да се чувстваме добре.)

2. Смехът подобрява имунитета

“Винаги се смейте, когато можете. Смехът е евтино лекарство.” – Джордж Гордън Байрон

Негативният стрес причинява химични реакции в тялото, които намаляват имунитета му. Смехът презарежда имунната система и ви помага да останете здрави и енергични. В добавка към дневните витамини, които приемате, добавете и лъжичка смях.

Смях за здраве - буквално!

Време е за доза смях!

3. Смехът е полезен за сърцето

Смехът намалява кръвното налягане и подобрява притока на кръв, което от своя страна намалява шансовете за инсулт или инфаркт. Доза смях всеки ден е евтино лекарство за поддържане на сърцето здраво.

Вижте още: Мислите ли прекалено много?

4. Смехът гори калории

Да, правилно прочетохте, смехът гори калории, но все пак не е оправдание да пропуснете тренировката си. Смехът увеличава калорийния разход, в резултат на което средно 10-40 калории се изгарят за 15 минути смях.

5. Смехът помага за намаляване на стреса

Хората казват, че който се смее зло не мисли. Според мен са прави, защото щастливите хора се радват на живота и въобще не отделят време за злословия или каквито и да е други злостни работи. Тези щастливци, които често се смеят обичат живота и държат злобата и стреса извън живота си.

Ако все още не сте се посмели от сърце днес, време е да го направите!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.