Social SEO и видове социални мрежи

Имаме ли полза от социалните мрежи за нашето SEO?

29.03.2015

В оптимизирането на един сайт преминаваме през много етапи, но няма как да пропуснем и социалните мрежи. В днешно време повечето от трафика на сайтовете идва именно от там: Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, Pinterest и т.н. Да не говорим, че в социалните мрежи имате огромен шанс да се докоснете до потребителите си и да разберете какво им харесва и какво не им харесва. Те ви дават шанса да сте максимално близо до клиентите си.

Какво е Social SEO и каква полза имаме от социалните мрежи

Ще се опитаме да ви убедим по много прост начин, че социалните мрежи имат огромен положителен аспект за бизнеса ви. Как? Отново чрез експеримент. Отделете 1-2 часа и се разходете в града. Наблюдавайте хората, когато вървят, пият кафе или се возят в автобуса. Огромен процент от тях правят едно нещо: сърфират в социалните мрежи. Колкото и някои от нас да го отричат те вече са превзели огромен процент от ежедневието ни. Ето затова големите брандове се стремят да бъдат социални и да присъстват в различните мрежи. Те знаят, че това е бърз, лесен и удобен начин да достигнат до повече хора.

Чрез социалните мрежи се постига нов и естествен начин на оптимизация:

  • Връзки в реално време (Google+, Twitter и Facebook);
  • Връзки в социалните новини (Digg, Reddit, Delicious); 
  • Влияе на резултатите на уебсайта в търсачките:

– Трупане на Backlink-ове;

– Споменавания и сигнали;

Social SEO и видове социални мрежи

Видове социални мрежи

Видове социални мрежи:

Facebook – основата на Facebook е самоличност, разговор и общност. Споделяйте интересни неща с хората, за да може те да ги споделят с техните приятели и да достигнете до по-голяма аудитория. Подобно на Google, от Facebook правят алгоритъма си по такъв начин, че да подбира кое е най-качественото и интересно съдържание и да го класират над останалите скучни постове. Това е най-разпространената социална мрежа в момента и може да се възползвате от нея. Важно е да знаете, че трябва да си направите бизнес страница, а не профил, който да ви представя пред хората. Ще отделим и специална статия на това как да изградите отличен бизнес профил във Facebook. Не забравяйте да сложите в сайта си Like box, Likes и Share бутон, също така да добавите уебсайта си във Facebook.

Вижте още: Как да имаме добър имидж във Facebook

Google+ – с всеки изминал ден тази социална мрежа става все по-голяма и по-голяма. Може би и това, че Google дава предимство на сайтове, които имат бизнес страници в G+ дава резултат и все повече специалисти се насочват към нея. Профилът ви в Google+ влияе на обхождането на сайта. Не забравяйте да включите сайта си в Google+ профила си, както и да включите самия профила в сайта си. Добавете и бутона +1 на всяка статия/продукт.

Pinterest – все повече започна да нашумява в България. Една страхотна социална мрежа, чрез която може да представите бранда си с помощта на страхотни картинки. Не забравяйте да се възползвате от pin бутона и да го поставите във вашия сайт, както и да добавите сайта си в профила си в Pinterest.

Как да привлечем повече фена в Pinterest

Вижте как

Twitter – не се използва много в България, но в чужбина до скоро беше втората по посещаемост социална мрежа.

LinkedIn – бизнес социална мрежа. Задължително трябва да направите бизнес страница на своята дейност и да споделяте интересни новини. Тук може да получите доста позитиви и препоръки от професионалисти в бранша.

Вижте още: Как да си направим перфектен LinkedIn профил

Това са най-използваните социални мрежи. Не пренебрегвайте тяхната сила и се възползвайте максимално. Бъдете социални!

Не забравяйте и за силата на микроформатите. Бъдете иновативни!

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването