Социалните мрежи и търсенето на работа

Как социалната мрежа може да помогне или навреди в търсенето ни на работа

04.08.2014

Социалните мрежи със своето активно навлизане в живота на потребителите са вече ключов елемент и от процеса на търсене на работа. Сайтове, като Фейсбук, Туитър и Гугъл+ предоставят на работодателите бърз достъп до голям обем информация, допълваща тази, която са получили от личното ни резюме, мотивационно писмо и интервю. Работодателите лесно могат да разберат повече за нас, за компаниите, към които проявяваме интерес, кои бивши работници на тяхната компания познаваме и дали бихме били добро попадение за техния екип. Това е и причината почти половината от търсещите работа в САЩ да са активни в социалните мрежи, като се концентрират върху качването на професионално свързана информация и постове.

Социалните мрежи и търсенето на работа – как ни помагат и как ни вредят

Преходът от една кариера към друга е труден. За да помогнат на търсещите работа да разберат по-добре ролята на социалната мрежа в процеса на търсене на препитание, CareerBuilder.com прави проучване миналата година, в което пита 2,303 мениджъри “Човешки ресурси”, дали и ако да, как биха включили социалните мрежи в процеса на селекция на нови служители.

Социалните мрежи и търсенето на работа - изследване на Career Builder

Изследване на Career Builder

Сайтът разкрива, че 37% oт работодателите използват платформи, като ЛинкдИн, Фейсбук и Туитър, за да открият потенциални кандидати за свободните позиции. Това означава, че около две от всеки пет компании разглеждат профилите ни в социалните мрежи, за да оценят нашата кандидатура. Някои от тях заявяват, че дори биха ни наели, ако харесат присъствието ни онлайн. Преди около две години реших, че искам да сменя компанията, за която работя. Понеже работя в сферата дигиталния маркетинг, всички молби за работа, които подавах бяха единствено и само чрез ЛинкдИн. За да покажем на работодателите, че сме достатъчно “в час” с новите технологии, трябва да следваме тенденциите и при кандидатстването за работа. Въпреки, че търсачката за работни позиции на ЛинкдИн тепърва набира популярност в България, да имаме професионално изглеждащ профил там е от изключително значение.

Вижте още: Споделянето в социалните мрежи всъщност е полезно за личността

Друга важна информация, която CareerBuilder ни дава е защо работодателите използват именно социалните мрежи за намирането на кандидати. 65% от тях отговарят, че основната причина е фактът, че там могат да получат по-пълна представа за самия кандидат. Около половината (51%) биха искали да знаят дали кандидатът е подходящ за компанията от гледна точка на корпоративната култура.

Според CareerBuilder половината анкетирани, казват че не са предложили работа поради неприлични снимки, качени на профилите на кандидата; 45% не са наели някого поради доказателство в профилите му за злоупотреба с алкохол/дрога или други нелегални практики. 

Когато аз кандидатствах за работа, отдел Човешки ресурси на корпорацията Dogs Bollocks 5, Inc. беше открил мои моделски снимки от фотосесии и конкурси за красота. Когато те споделиха с мен, че работата ми ще се състои в анализа на Холивудските социални мрежи за Парамаунт, ми казаха, че поради модното ми минало отговарям перфектно на тяхната представа за кандидат за позицията. Разбира се, никога не бих споменала на интервю за успешните ми модни изяви, но да познаваш кино и модната индустрия отблизо си има и своите предимства в търсенето на работа.

45% от работодателоте пък използват информацията, за да разберат повече за квалификациите на кандидата, а останалите биха желали просто да придобият представа за имиджа на потенциалните си работници. Ако вие сте от 89-те процента, използващи социалните мрежа за търсене на работа, тогава определено имайте предвид, че трябва да сте много внимателни какво качвате онлайн. Ако бихте желали да прочетете повече съвети как да сте успешни в социалните мрежи без да застрашавате кариерата си, може да видите още по темата тук.

Социалните мрежи и търсенето на работа

Внимавайте какви снимки и коментари публикувате в социалните мрежи

Една трета (34%) от работодателите, които сканират профили в социалните мрежи, казват, че са намирали тревожни публикации на кандидатите за позиции и това е било фактор да не наемат човека. Имайте предвид, че почти винаги написаното от вас в социалните мрежи ще бъде прочетено извънконтекста на конкретната дискусия и ще бъде възприето в рамките на текущия социален контекст. Множество примери могат да бъдат дадени с канидати, които са качвали нещо провокативно в мрежата. Когато търсих свой асистент за маркетинг позиция, осъзнах че да намериш работник с “чисто” онлайн минало е доста трудно. Виждала съм всичко от провокативни/неподходящи снимки онлайн, както и постове, които говорят за низост.

Вижте още: Прекалявате ли с постването в социалните мрежи?

Ако се върнем към анкетата на CareerBuilder ще видим още, че половината анкетирани, казват че не са предложили работа поради неприлични снимки, качени на профилите на кандидата; 45% не са наели някого поради доказателство в профилите му за злоупотреба с алкохол/дрога или други нелегални практики. През последните 3 години подобни постове в социалните мрежи костваха работата на близо 20 млади учители в САЩ, които бяха уволнени заради постъпили оплаквания от родители, че дават лош пример на децата със снимки, на които консумират алкохол и постове с коментари за работа на учениците в час. Ако решите да споделите вашия профил публично, първо се убедете, че това не би намалило възможностите ви да бъдете наети. Оправете настройките на профилите си, така че ако има нещо, което бихте желали да скриете от потенциален работодател, то да остане скрито.

Добрата новина е, че работодателите не гледат само присъствието ни в социалните мрежи, те търсят информация навсякъде в Интернет, което може и да е предимство за нас. 29% от работодателите са споделили в проучването, че при търсене на повече информация за някого са останали очаровани от качества, като добри блогърски умения и подкрепа на благотворителни организации, както и че това е довело до наемането на работника. Често кандидат-работодателите получават позитивно чувство за нас и качествата ни според харесванията ни в мрежите, информацията, която споделяме и активността ни.

ПОЛЕЗНО: Търсене на работа с Jooble

Това означава, че ако търсите работа, не би трябвало да се концентрирате само върху това да скриете неприличен пост или снимка; концентрирайте се върху изграждането на стабилна мрежа от последователи и приятели и създаването на професионално изглеждащ профил онлайн.

Използвана литература: 

http://www.forbes.com/2010/04/13/how-facebook-ruined-my-career-entrepreneurs-human-resources-facebook.html

http://www.dallasobserver.com/2014-02-13/news/the-facebook-comment-that-ruined-a-life/

Гост-автор: Цвета Калейнска, консултиращ стратег по социалните мрежи за Dogs Bollocks 5, DB5 Inc. в Ню Йорк. 

Етикети:

За автора

Списание VIP