Споделянето в социалните мрежи

Всъщност е полезно за личността...

10.09.2014

Няма какво да ви обяснявам как стоят нещата с масовото постване на най-различна незначителна индивидуална информация. Всички сте свидетели на това явление в своите профили. Ден след ден стените (timeline/board) ни във Facebook, Pinterest и Twitter се препълват с ни най-малко засягаща ни информация, като кой кога и какво е ял, къде е ходил и какво ли още не. И колкото и да ни дразни това, сякаш лека по лека привикнахме и не ни прави кой знае какво впечатление.

Това явление на изключителна проява на нарцисизъм и показност е причислявано към психичните разстройства на личността. Според досегашните твърдения подобни прояви са израз на пристрастяване към социалните мрежи, което вреди изключително много на социалното развитие на индивида.

Вижте още: Прекалявате ли с постването в социалните мрежи?

Ново изследване, публикувано в Психологическа наука, от група изследователи от Бизнес училището към Харвард, предполага, че в улавянето и запечатването на така наречените „светски моменти“, има стойност.

Споделянето в социалните мрежи на така наречените „светски моменти“ е полезно за личността

Според резюмето на изследването, водено от докторантката Ting Zhang, „Преоткриването на нашите светски моменти ни носи неочаквано удоволствие“.

Споделянето в социалните мрежи е полезно за личността

Голяма част от запаметяването на светски събития става чрез селфита

Вижте още: Лондон – столицата на “селфитата”

В едно от направените изследвания се включват 135 студенти, като в началото на лятото създават „капсули на времето“. Те трябва да напишат кое е последното социално събитие, на което са присъствали, кои са последните 3 песни, които са слушали и други запомнящи се преживявания, случили се наскоро.

За всеки спомен студентите са били помолени да предскажат колко любопитни и изненадани биха били да прочетат за него по-късно и колко значима и интересна ще намерят тази информация.

След 3 месеца студентите отварят тези „капсули на времето“, в началото на учебната година, и дават отново оценка на спомените си.

Резултатите показват, че младежите значително са подценили значението предсказанията си относно любопитството си към изминалите събития/спомени. И когато биват попитани дали искат да гледат отново видео, което са гледали преди 3 месеца или искат да си припомнят разговор/снимка от това време, 58% от участниците са предпочели втората опция.

Тук идва и значителната роля на социалните мрежи. С един клик и скролване може да разгледате целия си timeline.

„Нашите изследвания показват, че това, което е нещо обикновено в настоящето, става по-необикновено в бъдещето. Това не означава, че задължително трябва да се наслаждаваме повече на преоткриването на обикновените моменти, отколкото на необикновените – просто обикновените моменти са това, което сме склонни да подценяваме.“, казва Ting Zhang, ръководител на изследването.

Наслаждавайте се на всеки момент, независимо колко обикновен или необикновен е и поствайте на воля. Нали все пак затова са тези социални мрежи, всеки да споделя каквото му се иска.

P.S. И все пак не прекалявайте

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.