Спортните напитки – видове и начини за приемане

22.11.2014

За да имат тренировките ефект, трябва да сте заредени с достатъчно течности. Упражненията загряват, а при всеки загубен литър пот сърдечният ви пулс се увеличава с 8 удара в минута. С нарастването на интензивността и продължителността пък се изчерпва гликогенът (отложените въглехидрати), които тялото използва за гориво. При всички тези случаи на помощ идват спортните напитки. Можем да ги разделим на 6 главни категории – нисковъглехидратни напитки (съдържащи вода, въглехидрати и електролити), високовъглехидратни напитки, питиета заместители на храна (протеини плюс въглехидрати и електролити), фат бърнери, термогенични и специални напитки (които не се вместват в нито една от другите групи).

Спортните напитки – видове и начини на приемане

Нисковъглехидратни Напитки

Те основно са за консумация по време на упражнения – с малко количество въглехидрати плюс вода и електролити. Като цяло съдържат 6-8% въглехидрати, идеално за осигуряване на енергия за тренировките и не твърде много, за да не забави абсорбацията на течността в стомаха. Те съдържат електролити (основно натрий и калий), но не за подмяна на загубените при упражненията , а по-скоро подпомагат абсорбацията на водата и въглехидратите. За да пресметнете концентрацията на въглехидратите, разделете грамовете им в 225к проция на 240 и след това умножете по 100. Например напитката “Gatotrade Fierce Lime” има 14г въглехирати. Делено на 240 това е 0,0583, умножено по 100 – 5,83, т.е. концентрацията на въглехидрати е около 6%. По правило 6-8% въглехидратна концентрация са равни на около 50-80 калории за чаша. Според специалистите по спортно хранене всички спортни напитки имат 6-8% концентрация, която е ефективна без значение от къде идва – от малтодекстрин, чиста гликоза или смес от захари. Изключението, което не ви трябва, е напитка изключително от фруктоза (прости захари), която има различен механизъм на разпадане. Има и нисковъглехидратни средноенергийни напитки с комплексно действие като “Rage Drink” на “Nutrend”. Съдържанието на L-карнитин, таурнин, пролин и минерални вещества активизира мазнините като източник на енергия, стимулира нервната система, предпазва сържето и регулира водно-солевия баланс. Използва се преди и по време на тренировка.

Глицерол. Това е тип алкохол, помагащ за задържането на течности, като така ви предпазва от обезводняване при продължителни упражнения. Докато спортните напитки помагат в подмяната на течностите, той кара трялото да се прояви повече като сюнгер. За порпоръчване е да приемате такава напитка – например “ProHidrator”, преди тренировка и не в деня на състезанието. Глицеролът също така е в течен вид и можете да прибавите вода спореден указанията на етикета.

Време за прием: ако тренирате интензивно повече от 60 минути, нагласете приема си така, че да вземате 30-60г въглехидрати (това са 120-240 калории) на всеки час за енергия. Въпреки, че тези напитки са създадени за консумация по време на упражнения, мнозина ги пият според настроението си, но не забравяйте за допълнителните калории в тях.

 

Фат Бърнери

Тези напитки обикновено нямат или имат съвсем малко калории плюс съставки като карнитин, хром, пируват и цитримакс, които според някои засилват топенето на мазнините, а според други това им действие е доста съмнително. Те нямат магическо действие, така че ако целта ви е задрави мускули и по-малко подкожна мазнина, наблегнете на упражненията, а не на такива напитки.

Време за прием: по време на тренировка за подмяна на течностите и “топящи мазнините” свойства.

 

Високовъглехидратни напитки

Те се вземат след тренировка и са може би най-предпочитания начин за зареждане с въглехидрати. Въглехидратите са съществени за възстановяването след упражнения и тези напитки са удобен начин за приема им.

Време за прием: основното им презназначение е за употреба след тренировка за попълване на гликогенните запаси. Не са предназначени за прием по време на упражнения заради голямата концентрация на въглехидрати, която може да затрудни абсорбацията на течностите. Все пак можете да вземате малки количества (30-60г на час) като енергиен източник по време на заниманията си, като осигурите и достатъчно количество вода за разграждането им.

 

Напитки заместители на протеин и храна

Въпреки че спрямо протеина заглваието да не е много точно, обратно на напитките за консумация по време на упражнения, тези питиета се вземат след тях и доставят допълнителни притеин и калории през целия ден. Някои специалисти по спортното хранене съветват да се ограничи приемът на такъв протеин до 50г еднократно, въпреки че количеството му в някои напитки е много по-голямо. И тук всичко е индивидуално, но помнете, че не е необходимо да обърнете 500г бутилка на веднъж – най-добре е през няколко часа или дори за един ден.

Спортните напитки - видове и начини на приемане

Снимка: breakingmuscle.com

Протеинни напитки

Те са съставени на основа суроватъчен протеин, тъй като той се разтваря напълно във вода – за разлика от казеина. Трябва ви продукт, в който протеинът е 80 или повече процента от калориите, с минимално количество въглехидрати, мазнини и други съставки. Една от тях е глутаминът – ако е в достатъчно количество, засилва мускулнопротеинния синтез.

Напитки заместители на храната

Смятат ги за “храна за билдери в бутилки”, могат да съдържат протеини, и въглехидрати, различни допълнителни аминокиселини, фат бърнери или термогенични съставки, витамини и минерали. Ако упражненията ви отнемат много време и поддържате трудно масата си зараду изразходваната енергия, е по-лесно да коснумирате такива напитки, отколкото да приемате допълнителни калории чрез храната.

Термогенични напитки

Тези продукти, удължаващи и повишаващи интезивността на тренировката, съдържат субстанции като ефедрин, сунефрин и/или кофеин. Общоприетото количество за тренировка е 20-25мг ефедрин, (или махуанг, със съдържание 6-8% ефедрин) и около 200мг кофеин. Като цяло са с малко калории и с много специални съставки. Тези напитки повишават качеството на изпълнение на тренировките. Що се отнася до топенето на мазнините, калоричните термогенични напитки могат да придаддат допълнителен термичен ефект на храната – тялото ще изразходва енергия, като я обработва, което леко повдига метаболичното ниво.

Време за прием: обикновено се вземат 30-60 минути преди тренировка за стимулиращ ефект и в малко дози през целия ден за топене на подкожната мазнина.

 


Гост – автор:
Денев пише за фитнес и бодибилдинг. Следи от близо теми като нутриция, културизъм, спортува редовно и намира постиженията си за завидни. Интересува се от анаболни стероиди и как да популяризира тяхната разумна употреба, тъй като употребяващите ги често не са запознати с рисковете и сериозно застрашават здравето си. Като част от екипа на SportnaApteka.com той цели да запознае повече хора със съвети за употреба съобразена с техния тренировъчен и хранителен режим, с телосложението им и други индивидуални фактори, като често това би означавало употребата да не е препоръчителна.

Етикети:

За автора

Списание VIP

  • Деси

    Браво, това е една информативна статия за спортните напитки, които си мислим, че познаваме, а всъщност избираме по цвят. Аз примерно въобще не знаех, че се делят на такива групи. Сега вече знам какво да пия по време на тренировка, кои са напитките за възстановяване, което е супер за моя режим. Като цяло – любопитна информация за спортните напитки!