Спрете да казвате тези неща на децата си

Дори да го правите с добри намерения

08.08.2017

Много родители казват на децата си, че могат да станат каквито си поискат. Това е прекрасно и напълно нормално, освен ако дъщеря ви не иска да стане еднорог или синът ви е на 16 години, само 1.60 висок и иска да играе професионален баскетбол. Ако вашият 16-годишен син има нереалистични спортни очаквания без резервен план, като висше образование или цели извън спорта, тогава вие се проваляте, като родители, ако му казвате “може да станеш всичко, което искаш да бъдеш”.

Реалността и действителността трябва да вървят ръка за ръка слети във вашите съвети към децата. В противен случай, вашият 16-годишен с мечта да стане професионален баскетболист може да стане 27-годишен, живеещ все още при вас разносвач на пици.

Време е да спрем да използваме остарели съвети, които всъщност нанасят повече вреда, отколкото полза. Преобразете старите фрази, като ги поставите в по-модерен контекст. Децата растат във време, когато имат достъп до огромно количество информация. Дайте им свободата сами да вземат решенията си, като ги съветвате ненатрапчиво.

Спрете да казвате тези неща на децата си и намерете баланса между реалността и действителността

По-долу сме описали някои от често срещаните изказвания, които родителите все още използват и днес, но не работят в полза на добрите взаимоотношения деца-родители:

1.. “Направи го както ти казвам, а не както аз го правя”

Това е може би един от най-лошите съвети, които родителите могат да дадат на децата си. Децата всъщност научават повече от поведението на родителите си, отколкото от това, което им казват. Ако родителите моделират лошо поведение, а след това казват “правете каквото казвам, не каквото правя”, думите им няма да имат никакво въздействие.

Бъдете пример за това, което искате детето да стане, тъй като вие сте най-влиятелният модел в живота му. Действията говорят повече от думите!

2.. “Всичко ще бъде наред”

Как родителите знаят, че всичко ще бъде наред? Родителите не са разказвачи на приказки, така че понякога е най-добре да не се използва тази фраза, особено когато не е полезна.

Често за детето това означава, че нещата ще се преобърнат и ще се случат, така както иска. Но сами рабирате, че това не е реалистично.

Не давайте на детето си лъжлива надежда, тъй като ще бъдете възприети като лъжци.

Спрете да казвате тези неща на децата си

Вие сте пример за подражание на своите деца

3.. “Можете да бъдете всичко, което пожелаете”

Като родител, помагайте на децата си да останат в реалността, така че да могат да определят целите на живота и амбиции си (които са постижими). Не искате те да се чувстват напълно провалени в живота си, когато осъзнаят, че това за което са мечтали и старали толкова усърдно е непостижимо.

4.. “Просто бъди себе си и всичко ще е наред”

Да бъдеш себе си напълно и да се разкриеш пред другите, не винаги е добро решение. Особено за децата. Подрастващите са особено жестоки и могат да нарят дълбоко чувствата на децата ви, ако се покажат наистина такива каквото са.

Да бъдем себе си не винаги е приемливо за другите и това е нещо, което може да ни помогне да решим дали трябва да направим промени или да намерим нови приятели. Изборът за промяна зависи от самите нас. Това трябва да научите и децата си.

5.. “Всичко, от което се нуждаеш за постигането на успех е усилена работа”

Само защото някой работи 16 часа на ден и върши добре работата си, не означава, че ще бъде успешен. Хората могат да работят адски много и в крайна сметка без шанс за повишение. Умното разпределение на задачите ще даде много по-добри шансове за успех.

Усърдието в работата е добра черта, но трябва да се съчетае добре с разпределението. Посъветвайте децата си да работят усилено, но и умно. Да разпределят добре нещата и винаги да се стараят да не нарушават баланса живот-работа.

Всеки съвет даден от родителя има значение! Внимавайте как формулирате думите, които изричате пред детето си и премервайте действията си. Вие сте най-влиятелният пример за децата си!

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.