Спрете да ядете бързо!

Това ви убива

16.01.2018

Според някои проучвания британците прекарват около 41 минути от деня си общо, за да изядат закуската, обяда и вечерята си. Разчупени минутите изглеждат по следния начин – 8 минути за закуска, 13 минути и 45 секунди за обяд и 19 минути и 27 секунди за вечеря. Американците в сравнение отделят час и 14 минути за трите си основни хранения за деня.

Всеки от нас може лесно да оправдае нуждата от бързане, когато става дума за хранене (в края на краищата, всички имат много неща, които да свършат през деня!). Хората, които ядат твърде бързо, вероятно ще затлъстеят или ще развият метаболитен синдром, и двета от които увеличават риска от сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

Спрете да ядете бързо – бързината може да ви убие!

Когато бързате по време на хранене, независимо кое време от деня е, вашата храносмилателна система не може да се справи. Не може да задейства малките флагчета в мозъка, които уведомяват тялото за ситост. А това неминуемо води до преяждате.

Когато сте погълнали дадено количество храна, отнема известно време докато стомахът ви навакса – всъщност около 20 минути. Така че, ако забавите темпото и отделите малко повече време за хранене, може да откриете, че няма да погълнете излишно количество храна.

По-бавното хранене дава на стомаха повече време, за да започне да работи върху храната.

Спрете да ядете бързо

Снимка: Lifehack.org

Има много съвети, които можете да използвате, за да подобрите времето си на хранене. Много се е писало и говорило по темата, но сякаш все още хората не обръщат достатъчно внимание на този проблем. Днес ще ви запознаем с едно правило, което гласи – поне 20 минути за всяко хранене.

1..  Избирайте храни с високо съдържание на фибри, които отнемат повече време за дъвчене

Пресните зеленчуци ще ви отнемат повече време за обработка, поради своята текстура. Плюс това хранителните им вещества ще ви заситят по-бързо!

2.. Остявяйте приборите си между отделните хапки

Този съвет може да ви обезсърчи, но не е толкова лошо, колкото си мислите. Този малък ход ви принуждава да забавите темпото и да прецените дали сте сити или не.

3.. Опитайте да си наложите минимален брой дъвкания на хапка

Пет или трийсет и пет, колкото сметнете за добре, но си задайте някакъв минимум. Щом усвоите навика, няма да ви се налага да броите вече.

4.. Говорете с хората, с които се храните заедно и забавете скоростта

Бъдете общителни. Когато вечеряте с някого, провеждайте разговор. Ще бъдете изумени колко по-малко трябва да изядете, за да се чувствате сити.

Независимо колко време ще ви отнеме за да се научите да ядете по-бавно, ще бъдете благодарни, че сте го направили. Не си струва да загубите здравето си заради поредната спешна задача! Отделяйте време и внимание на себе си. Вслушвайте се в тялото си!

 

Източник: Lifehack.org

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.